Το FBI υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας

Ο Ρέι δήλωσε ότι ο ιός ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο και ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει εργαστεί για να υπονομεύσει το έργο της υπηρεσίας του

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι επιβεβαίωσε το συμπέρασμα της υπηρεσίας ότι η πανδημία Covid ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Σχολιάζοντας για πρώτη φορά την Τρίτη την απόφαση του FBI, ο Ρέι επανέλαβε τα αρχικά ευρήματα της υπηρεσίας του από το 2021, προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να εργάστηκε για να υπονομεύσει τα καταδικαστικά αποτελέσματα.

«Το FBI έχει εδώ και αρκετό καιρό εκτιμήσει ότι η προέλευση της πανδημίας είναι πιθανότατα ένα πιθανό εργαστηριακό περιστατικό στη Γουχάν», δήλωσε ο Ρέι στο Fox News. «Εδώ μιλάμε για μια πιθανή διαρροή από ένα ελεγχόμενο από την κινεζική κυβέρνηση εργαστήριο».

Τα σχόλια του Ρέι έρχονται καθώς ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να αγωνίζεται να καταλήξει σε «συναίνεση» σχετικά με το πώς προήλθε ο ιός, παρά το γεγονός ότι μια έρευνα του Υπουργείου Ενέργειας κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με το FBI.

Ο Ρέι δήλωσε ότι το έργο διεξήχθη από κορυφαίους εμπειρογνώμονες του FBI και της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ειδικεύονται στην παρακολούθηση πιθανών κρουσμάτων.

«Το FBI έχει ανθρώπους, πράκτορες, επαγγελματίες, αναλυτές, ιολόγους, μικροβιολόγους κ.λπ. που επικεντρώνονται, ειδικά, στους κινδύνους των βιολογικών απειλών, οι οποίοι περιλαμβάνουν πράγματα όπως οι νέοι ιοί όπως ο COVID, και τις ανησυχίες ότι σε λάθος χέρια κάποιων κακών, κάποιου εχθρικού εθνικού κράτους, ενός τρομοκράτη, ενός εγκληματία, οι απειλές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν», δήλωσε ο Ρέι.

«Λοιπόν, εδώ μιλάμε για μια διαρροή σε ένα ελεγχόμενο από την κινεζική κυβέρνηση εργαστήριο που σκότωσε εκατομμύρια Αμερικανούς, και γι’ αυτό ακριβώς σχεδιάστηκε αυτή η ικανότητα».

«Απλώς θα κάνω την παρατήρηση ότι η κινεζική κυβέρνηση, όπως μου φαίνεται, κάνει ό,τι μπορεί για να προσπαθήσει να ματαιώσει και να συσκοτίσει το έργο εδώ, το έργο που κάνουμε εμείς, το έργο που κάνουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι στενοί ξένοι εταίροι μας, και αυτό είναι ατυχές για όλους», δήλωσε στο Fox.

Μια τέτοια περίπτωση συνέβη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε στην ανάλυση του υπουργείου Ενέργειας ότι η επιδημία πιθανότατα προήλθε από διαρροή από ένα κινεζικό ερευνητικό εργαστήριο στη Γουχάν.

Η Κίνα αντεπιτίθεται στον ισχυρισμό του FBI ότι η διαρροή στο εργαστήριο του Γουχάν πιθανόν προκάλεσε την παγκόσμια επιδημία Covid

Το FBI υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας
Μάο Νίνγκ

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ κατηγόρησε μη κατονομαζόμενα μέρη ότι προσπαθούν να συκοφαντήσουν ή να δυσφημίσουν την Κίνα, ακόμη και εν μέσω συνεχών εκκλήσεων προς την Κίνα να παράσχει πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες από τις εγκαταστάσεις της στο Γουχάν.

«Ορισμένοι κύκλοι θα πρέπει να σταματήσουν να αναμασούν το αφήγημα περί «διαρροής εργαστηρίου», να σταματήσουν να σπιλώνουν την Κίνα και να σταματήσουν να πολιτικοποιούν τον εντοπισμό της προέλευσης», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Η Κίνα κατήγγειλε τα σχόλια που έκανε την Τετάρτη ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι για την εκτίμηση της υπηρεσίας του ότι μια διαρροή από ένα εργαστήριο στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας πιθανότατα προκάλεσε την πανδημία του Covid.

«Με βάση το κακό ιστορικό απάτης και εξαπάτησης της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα συμπεράσματα που εξάγουν δεν έχουν καμία απολύτως αξιοπιστία», ανταπάντησε η κυρία Μάο Νινγκ σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο.

«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να σεβαστεί την επιστήμη και τα γεγονότα».

Εκτός από το FBI, η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτίμησε με χαμηλή πιθανότητα ότι η πανδημία προήλθε από ακούσια διαρροή σε εργαστήριο στην Κίνα.

Τέσσερις άλλες υπηρεσίες και μια εθνική επιτροπή πληροφοριών εξακολουθούν να κρίνουν ότι η πανδημία ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα φυσικής μετάδοσης, ενώ δύο είναι αναποφάσιστες.

Με τα ανάμεικτα συμπεράσματα που προέρχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε τη Δευτέρα να παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει οριστική απάντηση ως προς την προέλευση της πανδημίας.

«Δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με το πώς ακριβώς ξεκίνησε. Απλώς δεν υπάρχει συναίνεση της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι επεσήμανε αυτή την έλλειψη συμφωνίας, ακόμη και όταν ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τις αιχμές του ειδικού σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων Δρ Άντονι Φάουτσι κατά των θεωριών συνωμοσίας και αρνήθηκε να πει πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να δράσουν κατά της Κίνας, αν η θεωρία ότι τα εργαστήριά της ευθύνονται, ευσταθεί.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 προτού εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και σκοτώσει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος