Θεοδωρίδου: Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, ο κοινός προορισμός είναι η ασφάλεια και η ελευθερία

“Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες. Επιταχύνει και θα επιταχύνει περισσότερο” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: “Φορτώνονται βαλίτσες σε αυτό το τρένο και πολλοί επιβάτες που με την πάροδο του χρόνου, θα πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Ας είμαστε αισιόδοξοι, ας χαρούμε αυτό το ταξίδι, ο προορισμός είναι κοινός: είναι η ασφάλεια, είναι η ελευθερία. 

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας για άτομα άνω των 85 αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου και υπενθύμισε τον λόγο για τον οποίο έγινε η προτεραιοποίηση αυτής της ηλικίας.

“Η πανδημία έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85, τα άτομα που μπήκαν στα νοσοκομεία και ατυχώς, σε ψηλό ποσοστό, δεν βγήκαν από τα νοσοκομεία.

Η μεγάλη αυτή ηλικία συνδέεται με την γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με την συνύπαρξη και άλλων ανοσολογικών καταστάσεων, αλλά αυτό που φάνηκε, ανεξάρτητα από τους δύο αυτούς παράγοντες, είναι ότι μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου” επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου σημειώνοντας ότι στα προγράμματα εμβολιασμού όλων των χωρών, πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι νεότεροι στην ηλικία έχουν μια ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα να πάνε στους τόπους εμβολισμού, χαρακτηρίζοντας αυτήν την πράξη ως ένας “είδος αντίδωρου για τη φροντίδα που είχαν στην μικρή ηλικία από αυτούς τους ανθρώπους”.

Επανέλαβε ότι το σχήμα εμβολιασμού περιλαμβάνει δύο δόσεις και υπενθύμισε την σημασία κάθε δόσης.

“Η πρώτη δόση εμβολιασμού, η λεγόμενη πρωτογενής ανοσοποίηση, είναι η δόση που γνωρίζει στο ανοσοποιητικό σύστημα το αντιγόνο του εμβολίου. Με αυτήν τη γνωριμία αναπτύσσονται αντισώματα και η πρώτη παρακαταθήκη των μνημόνων κυττάρων, αυτά που είναι υπεύθυνα για την μακρόχρονη ανοσία

Μετά την πρώτη δόση, αυτή που ορίζεται να γίνει για το συγκεκριμένο εμβόλιο μετά 21 από μέρες, υπάρχει μια ετοιμότητα του ανοσιακού συστήματος να παράξει περισσότερα αντισώματα, περισσότερα μνήμονα κύτταρα, να εγκαταστήσει πιο μακρόχρονη κύτταρα ανοσία.

Επομένως, οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση και αν περιοριστεί κανείς ή ξεχάσει ή αναβάλλει την πρώτη δόση, ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής”, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι δικαιολογημένη μια αναβολή κάποιων ημερών αν υπάρχει πρόβλημα.

“Ποτέ δεν χάνεται η πρώτη δόση, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση”, τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος