Ανοίγουν 10 και 12 Φεβρουαρίου οι πλατφόρμες για εμβολιασμό των ηλικιών 60-64 και 75-79 ετών

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των ηλικιακών ομάδων 60-64 ετών την Τετάρτη 10/2 και 75-79 ετών την Παρασκευή 12/2, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Αφού σημείωσε ότι έχουμε ξεπεράσει τις 410.000 εμβολιασμούς (3,9% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης), ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι την Κυριακή 7/2 παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο ξεκινούν στις 15/2.

Μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους το χαρακτήρισε “εξαιρετικής αποτελεσματικότητας”, αποδίδοντας το λόγο για το γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως και αυτές άλλων χωρών της ΕΕ, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς σε ηλικίες κάτω των 65 ετών, στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

“Χιλιάδες πολίτες άνω των 65 έλαβαν το εμβόλιο στη Μ. Βρετανία και με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις μελέτες στον πληθυσμό αυτό, ενδεχομένως η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αλλάξει και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες”, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά την επιλογή του διαστήματος των 12 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις επεσήμανε ότι αυτό έγινε γιατί εκεί παρατηρήθηκε ότι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι με το εμβόλιο της AstraZeneca θα λειτουργούν επιχειρησιακά δύο παράλληλα συστήματα: Το ένα είναι αυτό που διενεργούνται εμβολιασμοί αυτήν τη στιγμή, στις ηλικίες από 80 και άνω – ανοίγει και η ηλικιακή ομάδα 75-79 – και το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται, τόνισε ο ΓΓ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην ομάδα 60-64 ετών θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναλόγως και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος