Συνδυασμός εμβολίων: Νέα μελέτη ρίχνει φως στα οφέλη εναλλαγής δόσεων μεταξύ Pfizer, Moderna, J&J

Το ενδεχόμενο συνδυασμού δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού, από σκευάσματα διαφορετικών εταιρειών εξετάζει νέα μελέτη των επιστημόνων, ενόψει και της αναμνηστικής δόσης για την οποία ήδη σπεύδουν οι πολίτες ανά τον κόσμο.

Μια πρώτη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε σχετικά ότι, άτομα που έλαβαν ένα από τα τρία εμβόλια που διατίθενται στη χώρα, όχι μόνο μπορούν να λάβουν αναμνηστική δόση ενός από τα άλλα, αλλά συνδυασμός των σκευασμάτων μπορεί να δημιουργήσει και ισχυρότερη ανοσολογική προστασία, από ότι ο εμβολιασμός με αλληλουχία δόσεων της ίδιας εταιρείας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) έχει μεν εκδώσει άδεια χρήσης για την ενισχυτική δόση εμβολίου του Pfizer-BioNTech, αλλά επί του παρόντος εξετάζει τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Moderna και της J&J.

Για τη μελέτη που αφορά στην «ανάμειξη εμβολίων» οι ερευνητές εξέτασαν 458 άτομα που είχαν αρχικά εμβολιαστεί με εμβόλια Pfizer-BioNTech, Moderna ή Johnson & Johnson και στη συνέχεια τους δόθηκε μια αναμνηστική δόση, τυχαία, ενός από τα τρία, σχεδόν τέσσερις έως έξι μήνες μετά.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που έλαβαν δόση ενός εμβολίου που ήταν διαφορετικό από αυτό που έλαβαν αρχικά, είδαν τα αντισώματά τους ίδια ή / και αυξημένα από ότι αυτά που είχαν όταν έλαβαν δόση άλλου εμβολίου, αρχικά.

Ωστόσο, υπήρχαν μικρές διαφορές. Ενδεικτικά, τα άτομα που έλαβαν το μονό εμβόλιο J&J παρουσίασαν υψηλότερα αντισώματα μετά τη λήψη μιας ενισχυτικής δόσης των εμβολίων Pfizer-BioNTech ή Moderna, σε σύγκριση με μια ακόμα δόση του εμβολίου J&J.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να καταστήσουν σαφές το γιατί, όμως αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι το εμβόλιο της J&J βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία από αυτή του αντίστοιχου της Pfizer-BioNTech, όσο και της Moderna.

Με πληροφορίες από TIME.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος