Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου και οστρακιάς

Ως χαμηλό, αξιολογεί επί του παρόντος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό από την αύξηση των μολύνσεων με στρεπτόκοκκο και την οστρακιά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας ωστόσο, πως ο κίνδυνος θα αξιολογείται συνεχώς με βάση τις διαθέσιμες και κοινοποιημένες πληροφορίες.

Ο ΠΟΥ συνιστά τη συνεχιζόμενη στενή ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, η οποία θα είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση του τρέχοντος κινδύνου και την έγκαιρη προσαρμογή των μέτρων διαχείρισης κινδύνου. Συνιστά επίσης σε όλες τις χώρες να επαγρυπνούν για παρόμοια αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα υπό το φως της συνεχιζόμενης αύξησης της κυκλοφορίας αναπνευστικών ιών που εμφανίζεται τώρα σε όλη την Ευρώπη.

Δεδομένης της πιθανότητας σοβαρών περιπτώσεων, παραμένει σημαντικό οι λοιμώξεις που σχετίζονται με το στρεπτόκοκκο, συμπεριλαμβανομένης της οστρακιάς, του συνδρόμου του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ, να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με αντιβιοτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος πιθανών επιπλοκών και να μειωθεί η περαιτέρω μετάδοση.

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να αναλάβουν δραστηριότητες επικοινωνίας για τη δημόσια υγεία και να στείλουν μηνύματα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να εξασφαλίσουν σωστή κλινική αξιολόγηση και διαγνωστικό έλεγχο ασθενών με συμπτώματα που συνάδουν με τη λοίμωξη. Πάντως ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμούς στα ταξίδια και/ή στο εμπόριο για οποιεσδήποτε επηρεαζόμενες χώρες με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό το συμβάν.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε πέντε χώρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο ΠΟΥ, στις 8 Δεκεμβρίου 2022, τουλάχιστον πέντε κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, ανέφεραν αύξηση των κρουσμάτων της διηθητικής νόσου του στρεπτόκοκκου ομάδας Α και σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης της οστρακιάς κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών που αντιπροσωπεύουν την πιο επηρεασμένη ηλικιακή ομάδα.

Κατά τη διάρκεια του 2022, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων διηθητικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α και οστρακιάς, με την αύξηση να είναι ιδιαίτερα έντονη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στη Γαλλία, από τα μέσα Νοεμβρίου 2022, οι κλινικοί γιατροί ανέφεραν μια ασυνήθιστη αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων στρεπτόκοκκου κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Ορισμένες περιπτώσεις ήταν θανατηφόρες. Εντοπίστηκε επίσης αύξηση των περιπτώσεων οστρακιάς που αναφέρθηκαν σε εξωτερικά ιατρεία της χώρας.

Αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου παρατηρήθηκε και στην Ιρλανδία από τις αρχές Οκτωβρίου. Έως τις 8 Δεκεμβρίου, εντοπίστηκαν 57 περιπτώσεις εκ των οποίων τα 15 ήταν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Μάλιστα 23 από τα 57 κρούσματα έχουν αναφερθεί από τον Οκτώβριο του 2022, σε σύγκριση με τα 11 κρούσματα που αναφέρθηκαν για την ίδια περίοδο του 2019.

Στην Ολλανδία παρατηρήθηκε αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών από τον Μάρτιο του 2022 και μετά. Τα δεδομένα μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2022 υποδεικνύουν αυξημένο αριθμό περιπτώσεων ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει υποχωρήσει. Παρατηρήθηκαν συνλοιμώξεις με ανεμοβλογιά ζωστήρα και ιούς του αναπνευστικού.

Ίδια εικόνα και στη Σουηδία, όπου από τον Οκτώβριο του 2022, έχει σημειωθεί αύξηση σε παιδιά κάτω των 10 ετών σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα του COVID-19 για την αντίστοιχη περίοδο. Από τα 93 κρούσματα που αναφέρθηκαν από τον Οκτώβριο έως τις 7 Δεκεμβρίου, τα 16 εμφανίστηκαν σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρθηκαν συνολικά 4622 κρούσματα οστρακιάς, με 851 κρούσματα να αναφέρονται την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.. Αυτό συγκρίνεται με μέσο όρο 1294 για την ίδια περίοδο τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Παράλληλα στις 8 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκαν 509 κρούσματα στρεπτόκοκκου. Μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 13 θανάτους μέσα σε επτά ημέρες από τη διάγνωση σε παιδιά κάτω των 15 ετών στην Αγγλία.

Επιδημιολογία Στρεπτόκοκκου Ομάδας Α

Ο Streptococcus pyogenes, είναι μια ομάδα θετικών κατά Gram βακτηρίων που μπορούν να μεταφερθούν στον λαιμό ή στο δέρμα του ανθρώπου. ευθύνεται για περισσότερους από 500.000 θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Η μετάδοση γίνεται με στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο και μπορεί να μεταδοθεί μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή της επαφής με μια πληγή. Η λοίμωξη προκαλεί συνήθως ήπιες ασθένειες όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, κηρίο, κυτταρίτιδα και οστρακιά. Οι λοιμώξεις από αέρια αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιβιοτικά και ένα άτομο με ήπια ασθένεια σταματά να είναι μεταδοτικό μετά από 24 ώρες θεραπείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παρατηρούμενη αύξηση μπορεί να αντικατοπτρίζει μια πρώιμη έναρξη της περιόδου μόλυνσης από στρεπτόκοκκο που συμπίπτει με αύξηση της κυκλοφορίας των αναπνευστικών ιών και πιθανή ιογενή συνλοίμωξη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της αυξημένης ανάμειξης πληθυσμού μετά από μια περίοδο μειωμένης κυκλοφορίας του στρεπτόκοκκου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

ΕΡΤ: Ρεπορταζ Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος