Για τις μεταλλάξεις, το κατά πόσο βρισκόμαστε μπροστά σε τρίτο κύμα της πανδημίας, τις ανησυχίες γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών κορονοϊού στα νοσοκομεία της χώρας μίλησε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Μπαίνουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας;
“Δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι ξεκινάμε μια νέα περίοδο, γιατί είχαμε φτάσει κοντά στα 300-400 περιστατικά την ημέρα”, δηλώνει ο κ. Λουκίδης. “Οι διακυμάνσεις μπορεί να παίζουν πάνω και κάτω και να είμαστε πρακτικά στη συνέχιση του δεύτερου κύματος, να μην θεωρηθεί ότι μπαίνουμε στο τρίτο κύμα”.
Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις;
“Είναι πολλά τα ερωτήματα. Γιατί πολλές φορές δίνουμε μια απάντηση και έρχεται η επόμενη εβδομάδα και μας διαψεύδει», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
“Οι πληροφορίες για τις μεταλλάξεις αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Η βρετανική μετάλλαξη στην αρχή είπαν ότι είναι μεταδοτική στο 70%. Αυτό μετά το κατέβασαν στο 50% και την τελευταία εβδομάδα, έγραψαν ότι μπορεί να είναι τελικά μεταξύ 20 και 30%.
»Το δεύτερο που πρέπει να δούμε με τις μεταλλάξεις είναι εάν σχετίζονται με αυξημένες νοσηλείες, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής. Και το τρίτο είναι να δούμε αν τελικά στις μεταλλάξεις αυτές είναι πιο σοβαρή ή λιγότερη η νόσος.
»Και το τελευταίο φυσικά, αν είναι ευαίσθητες στους εμβολιασμούς, που έχουν κάνει κάποιοι από εμάς – εγώ έχω τελειώσει ήδη 18 ημέρες από τη δεύτερη δόση.
»Αυτό που φαίνεται να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι με τις μεταλλάξεις ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, αλλά λιγότερο σοβαρός”.
Ποιες μάσκες είναι οι πιο αποτελεσματικές;
“Πρώτο μέλημά μας σε σχέση με τις μάσκες θα πρέπει να είναι η σωστή εφαρμογή”, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. “Αν δεν υπάρχει αυτή, ό,τι μάσκα και να φορέσεις, είσαι στη λάθος κατεύθυνση. Δεύτερον, πιστεύουμε ότι οι υφασμάτινες μάσκες που πληρούν κάποιες προδιαγραφές, αυτές με το τριπλό υπόστρωμα, που μας προστατεύουν. Οι απλές μάσκες σίγουρα είναι λιγότερο αποτελεσματικές από αυτόν που φοράει τη χειρουργική μάσκα. Η μάσκα είναι ένα ισχυρό όπλο, αρκεί να φοριέται σωστά και να κρατάμε καλά τις αποστάσεις”.
Γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca;
“Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αναποτελεσματικό στις μεγάλες ηλικίες“, ξεκαθαρίζει ο κ. Λουκίδης.
“Αυτό που έχει ως περιορισμό είναι ότι όταν χωρίζεις τις ηλικιακές ομάδες, πρέπει να έχεις έναν συγκεκριμένο ποσοστό ατόμων σε κάθε ηλικιακή ομάδα, για να αυξήσει τη στατιστική σημαντικότητα της μελέτης και της κλινικής παρατήρησης. Όταν λοιπόν στην ομάδα 18-55 έχει 1000 άτομα και στην ομάδα 55-70 έχει 30 άτομα, καταλαβαίνετε ότι αυτή η στατιστική σημαντικότητα σε αυτόν τον πληθυσμιακό αριθμό δεν μπορεί να είναι αξιόλογη. Δεν σημαίνει όμως αυτό πως είναι αναποτελεσματικό ή επικίνδυνο το εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες».
Τι σημαίνει η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία;
“Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει μία αύξηση εισαγωγών. Αυτό όμως δεν μας εκπλήσσει”, αναφέρει ο κ. Λουκίδης.
“Γιατί όταν έχουμε πιο πολλά περιστατικά, θα έχουμε πιο πολλές εισαγωγές. Και όταν αυξάνονται οι εισαγωγές, σίγουρα κάποιοι δυστυχώς από αυτούς τους ανθρώπους θα οδηγηθούν και στη διασωλήνωση. Μας ανησυχεί, αλλά να ξέρετε ότι είμαστε έτοιμοι. Και το κύριο μέλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να μην δεχθεί πίεση το ΕΣΥ το επόμενο διάστημα, γι’ αυτό προσπαθούμε διαχειριστικά να κάνουμε το καλύτερο”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος