Δ. Ρηγόπουλος, καθ. Δερματολογίας για ευλογιά πιθήκων: Επιφυλακτικοί και αισιόδοξοι – Δεν είναι πανδημία

Απόλυτα καθησυχαστικός, σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Δημήτρης Ρηγόπουλος.

Ο καθηγητής Δερματολογίας μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» υπογράμμισε πως «πρέπει να παραμείνουμε «επιφυλακτικοί αλλά και αισιόδοξοι» σχετικά με τη νόσο και φυσικά προσεκτικοί».

Απαντώντας σχετικά με την επιφυλακή στην οποία βρίσκεται ο ΠΟΥ τόνισε ότι ο ρόλος του είναι «να παρακολουθεί τέτοιες καταστάσεις, να ελέγχει και να προλαμβάνει. Είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάσουν, να εκτιμήσουν τα περιστατικά που υπάρχουν, να δουν πως εξελίσσεται η νόσος και στη συνέχεια θα παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει» ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό.

Επιπλέον, ανέφερε πως η νόσος δεν είναι νέα, αφού υπάρχει ήδη πολλά χρόνια σε χώρες την Αφρικής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για πανδημία αφού μετράει μόλις 1.800 κρούσματα παγκοσμίως.

Μάλιστα προσδιορίζοντας γεωγραφικά τα κρούσματα είπε πως «τα περισσότερα συμπτώματα καταγράφονται στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου, δηλαδή σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, λίγα στη Γερμανία». Όμως αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Ρηγόπουλος ανέφερε πως «υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες μορφές του νοσήματος που μεταδίδονται πιο εύκολα, όπως παράδειγμα με δερματική επαφή» ενώ συμπλήρωσε πως «είναι εύκολο να αναγνωριστεί η νόσος και να παρθούν μέτρα προφύλαξης».

Μάλιστα, τόνισε πως «θυμίζει λίγο την ανεμοβλογιά η συγκεκριμένη νόσος με μια πολύ σημαντική διαφορά ότι το εξάνθημα την ανεμοβλογιάς είναι σε διάφορες φάσεις εμφάνισης και έτσι έχουμε μια ποικιλία των εκδηλώσεων ενώ σε αυτή την περίπτωση είναι ένα μονόμορφο εξάνθημα και έτσι μπορούμε να το διαγνώσουμε» ενώ ακόμη κοινά τους σημεία είναι ο χρόνος επώασης και η εξέλιξή τους.

Τέλος σχετικά με την πιθανότητα εμβολιασμού του πληθυσμού ανέφερε πως δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει «ίσως σε κάποιες ομάδες, όπως υγειονομικούς ή ανοσοκατασταλμένους προκειμένου να προστατευτούν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος