Πώς τα συνθετικά ναρκωτικά κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο διαδίκτυο 

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται στην Ευρώπη η χρήση των συνθετικών ναρκωτικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΤΕΠΝ).

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά συνοδεύεται από 30 εκθέσεις ανά χώρα με διαπιστώσεις σχετικά με το φαινόμενο των ναρκωτικών στην ΕΕ των 28, στην Τουρκία και στη Νορβηγία.

Πώς τα συνθετικά ναρκωτικά κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο διαδίκτυο 

Αν και στην Ελλάδα η διείσδυσή τους φαίνεται να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια τα συνθετικά ναρκωτικά φαίνεται να αποτελούν, μετά την κάνναβη, τη δεύτερη πιο διαδεδομένη ναρκωτική ουσία.

Αυτό που τα κάνει δημοφιλή και ελκυστικά, ειδικά στους νέους ανθρώπους, είναι:

  • η χαμηλή τους τιμή,
  • η «εύκολη» διαθεσιμότητά τους,
  • η βελτίωση της «ποιότητάς» τους και
  • η διαρκής παραγωγή νέων «προϊόντων».

Όμως, το μεγαλύτερο τους …πλεονέκτημα είναι «η δυνατότητα που παρέχεται από τα εγκληματικά δίκτυα για προμήθειά τους μέσω ιστότοπων καθώς και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» αναφέρεται στην έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ.

Στην Ελλάδα, οι διωκτικές Αρχές δεν έχουν καταγράψει προς το παρόν συντονισμένη δράση κάποιας εγκληματικής ομάδας, παρά μόνο κάποιες αποσπασματικές κινήσεις μεμονωμένων ατόμων. Αν η χρήση των συνθετικών ναρκωτικών αυξάνεται στην Ευρώπη, στην χώρα μας τα άτομα που κάνουν χρήση κακής ποιότητας ναρκωτικών και πολλές φορές περιφέρονται στις πιάτσες, βρίσκουν «καταφύγιο» στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, το λεγόμενο «σίσα». Το ναρκωτικό Shisha, η «κόκα των φτωχών» όπως αποκαλείται, είναι πολύ φτηνή και μπορεί να παρασκευαστεί ακόμα και στην κουζίνα ενός σπιτιού.

Στη χώρα μας, η κάνναβη αναδεικνύεται από τις πιο πρόσφατες έρευνες ως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία, ιδίως από ενήλικες ηλικίας 15-34 ετών.

Πώς τα συνθετικά ναρκωτικά κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο διαδίκτυο 

«Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να εκτιμά την έκταση της διακίνησης ναρκωτικών μέσω του Διαδικτύου σε επίπεδο ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η έκθεση για τις αγορές ναρκωτικών της ΕΕ επισημαίνει τη σοβαρότητά του», αναφέρει σε δήλωσή της η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο αποδεικνύει πώς μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων διεξάγεται ένα τεράστιο παραεμπόριο ναρκωτικών ουσιών, σχετικώς εύκολα προσβάσιμο ακόμα και από ερασιτέχνη χρήστη του Διαδικτύου. Διαπιστώνεται δε, ότι οι συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών αλλά και με bitcoins (ηλεκτρονικό νόμισμα), γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την ανίχνευση των διαδρομών των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων.


Πηγές: Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας

Επιμέλεια: Κυριάκος Καρυώτης, Τζένη Χαραλαμπίδου

Πώς τα συνθετικά ναρκωτικά κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο διαδίκτυο 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος