Πώς η κάνναβη επηρεάζει τον πόνο, τον ύπνο και το άγχος, σύμφωνα με έρευνα

Χρησιμοποιείτε ή σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε την ινδική κάνναβη για να αντιμετωπίσετε το άγχος, τον πόνο, τους μυϊκούς σπασμούς, τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον κακό ύπνο και άλλα; Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι υπάρχουν ελάχιστα ποιοτικά στοιχεία για τα οφέλη της κάνναβης, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση περισσότερων από 100 κλινικών δοκιμών και μετα – μελετών.

«Μετά την εφαρμογή πολύ αυστηρών ποσοτικών κριτηρίων και τη συνεκτίμηση τόσο των μελετών παρατήρησης όσο και των πειραματικών δοκιμών, οι περισσότερες από τις συσχετίσεις μεταξύ της κάνναβης και των εκβάσεων υγείας υποστηρίχθηκαν από πολύ χαμηλή ή χαμηλή αξιοπιστία», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάρκο Σόλμι, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας και ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νοσοκομείου της Οττάβας στον Καναδά.

Πολλά από τα πιο πειστικά στοιχεία της μελέτης, στην πραγματικότητα, υποδείκνυαν τις πιθανές βλάβες από τη χρήση κάνναβης, ιδίως για τις έγκυες γυναίκες, για όσους πάσχουν από διαταραχή ψυχικής υγείας και για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες που αποτελούν σήμερα την πλειονότητα των χρηστών κάνναβης.

«Τα πιο ανησυχητικά ευρήματα είναι οι πολυδιάστατες επιζήμιες επιδράσεις της κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως αντικατοπτρίζεται από τις συσχετίσεις με την κακή γνώση και τις ψυχικές διαταραχές», δήλωσε ο Σόλμι.

«Αν συνδυάσουμε αυτά τα ευρήματα με το γεγονός ότι σχεδόν τα 2/3 των ατόμων με ψυχικές διαταραχές έχουν έναρξη πριν από την ηλικία των 25 ετών, ακούγεται λογικό να δηλώσουμε ότι η κάνναβη θα πρέπει να αποφεύγεται στα νεότερες ηλικίες του πληθυσμού», είπε.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε κάποια οφέλη από τη χρήση κάνναβης, ιδίως όσον αφορά «τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων, τον χρόνιο πόνο και τους μυϊκούς σπασμούς», δήλωσε η Κάρολ Μπόιντ, ιδρυτική διευθύντρια του Κέντρου για τη Μελέτη των Ναρκωτικών, του Αλκοόλ, του Καπνίσματος και της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πού μπορεί να βλάψει η κάνναβη


Ψυχική υγεία: Η ανάλυση δεν διαπίστωσε κανένα όφελος όσον αφορά την ανακούφιση από τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο, δήλωσε ο Σόλμι.

Η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεαστεί δραματικά από την κάνναβη, διαπίστωσε η ανασκόπηση. Η χρήση του ναρκωτικού αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικής ή ψυχικής διαταραχής και η χρήση του μετά την εμφάνιση μιας ψυχικής πάθησης επιδείνωσε τα κλινικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Για παράδειγμα, σε άτομα με ψύχωση, η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής και επιδεινώνει τη νόηση», εξήγησε ο Σόλμι.

Η ψύχωση, η οποία συχνά ορίζεται ως συναισθηματική διαταραχή τόσο σοβαρή που το άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή ή σοβαρή κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να προκληθεί από «στέρηση ύπνου, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών», σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Εγκυμοσύνη: Οι έγκυες γυναίκες στρέφονται πολύ συχνά στην κάνναβη για να ανακουφίσουν τη ναυτία τους, ιδίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, η ανασκόπηση βρήκε «πειστικά» στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του κινδύνου γέννησης ενός μωρού με μικρό, χαμηλό βάρος γέννησης.

«Το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας σχετικά με τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφορά την κάνναβη συνταγογραφούμενου επιπέδου, η οποία παρασκευάζεται συνθετικά και ελέγχεται προσεκτικά ως προς τη δόση, την ποιότητα και τα επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλη – THC», δήλωσε ο Πέιτζ.

Η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη – THC, είναι το μέρος του φυτού της κάνναβης που παράγει αίσθηση «μαστούρας» – ένας βασικός λόγος που η κάνναβη βοηθάει στη ναυτία και τον πόνο, πρόσθεσε.

«Αλλάζει την αντίληψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία του πόνου», δήλωσε ο Πέιτζ. «Δεν συνιστώ στις εγκύους να κάνουν χρήση κάνναβης, επειδή συνδέεται με χαμηλό βάρος γέννησης και με βάση τα δεδομένα σε ζώα, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο του εμβρύου. Η κάνναβη μπορεί επίσης να περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οπότε γιατί να πάρουμε το ρίσκο όταν υπάρχουν άλλες, ασφαλέστερες επιλογές.»

Εφηβεία και πρώιμη ενήλικη ζωή: Η αλλοίωση της αντίληψης και της πραγματικότητας ενώ ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ακόμη, όπως συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας και στις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών ενός ατόμου, είναι επικίνδυνη για τη νόηση και την ψυχική υγεία, σύμφωνα με την επιθεώρηση.

Πού μπορεί να βοηθήσει η κάνναβη

Οι τομείς στους οποίους η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει περιλαμβάνουν διαταραχές επιληπτικών κρίσεων, μυϊκούς σπασμούς, χρόνιο πόνο και ύπνο, αλλά μόνο για ορισμένους ανθρώπους, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι ευεργετική για την επιληψία και τα φάρμακα με βάση την κάνναβη μπορούν να βελτιώσουν τη σπαστικότητα σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, τον πόνο σε καταστάσεις χρόνιου πόνου, και τον ύπνο σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο», δήλωσε ο Σόλμι.

«Συνολικά, η κάνναβη ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση του πόνου σε πολλαπλές μετρήσεις του πόνου σε διαφορετικούς πληθυσμούς», είπε. Ωστόσο, «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάνναβη βελτιώνει τον ύπνο στον γενικό πληθυσμό».

Κανείς που πάσχει από οποιαδήποτε από αυτές τις παθήσεις δεν πρέπει να αυτοθεραπεύεται με κάνναβη, τόνισε ο Σόλμι.

«Όσοι πάσχουν από επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή χρόνιο πόνο, θα πρέπει να ζητούν ιατρική συμβουλή και να μην αυτοθεραπεύουν τα συμπτώματα με κάνναβη, δεδομένου ότι μπορεί να συνδεθεί με ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως κάθε ουσία ή φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται», δήλωσε ο Σόλμι.

Παρόλα αυτά, η επανεξέταση διαπίστωσε ότι τα συμπεράσματα με μεγάλη βεβαιότητα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θετικά ή αρνητικά, ήταν ελάχιστα και πολύ σπάνια, δήλωσε η Σίνναμον Μπίντγουελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Αυτή η βιβλιογραφία έχει περιοριστεί έντονα από τα ρυθμιστικά εμπόδια που περιορίζουν την έρευνα για την κάνναβη», δήλωσε η ίδια. «Το μεγαλύτερο συμπέρασμα από αυτή τη σύνοψη είναι η ανάγκη να δοθούν διέξοδοι στους ερευνητές για τη διεξαγωγή πολύ περισσότερων αυστηρών και έγκυρων δοκιμών σχετικά με τις βλάβες και τα οφέλη των μορφών κάνναβης που είναι προσβάσιμες στις νόμιμες αγορές».

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος