Π.Ο.Υ: Έναρξη του Πανευρωπαϊκού Συνασπισμού ψυχικής Υγείας

Τουλάχιστον 150 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ βίωσαν μια κατάσταση ψυχικής υγείας πριν την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και μόνο ένα κλάσμα από αυτούς έλαβε την υποστήριξη που χρειάζονταν, ενώ με την έναρξη της πανδημίας τα πράγματα επιδεινώθηκαν, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε εγκαινιάζοντας πριν από λίγο την έναρξη του Πανευρωπαϊκού Συνασπισμού για την ψυχική υγεία σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής Ψυχικής Υγείας της Αθήνας

Η χρησιμότητα του Συνασπισμού

Σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ο Συνασπισμός Ψυχικής Υγείας, όπως είπε, είναι να δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές να προχωρήσουν στον σχεδιασμό των συστημάτων και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τις μελλοντικές γενιές που «δεν θα είναι πλέον ευάλωτες σε παρόμοιες κρίσεις δημόσιας υγείας στο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κλούγκε, οργανώνεται η ανταλλαγή γνώσεων και ορθών πρακτικών σε συνεργασία με κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμούς και μη κρατικούς παράγοντες, δρομολογούνται ενέργειες ώστε να δημιουργηθούν φιλικές προς τον άνθρωπο υπηρεσίες ψυχικής υγείας με υποστήριξη σε κοινοτικό επίπεδο, κινητοποιούνται πόροι για επενδύσεις στην ψυχική υγεία και συλλέγονται δεδομένα για την υποστήριξη των  μεταρρυθμίσεων  στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Παράλληλα θα προχωρήσουν οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για την ψυχική υγεία, την αντιμετώπιση του στιγματισμού και των διακρίσεων αλλά και την υποστήριξη προγραμμάτων για την πρόληψη καταστάσεων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας και με έμφαση πάντα, στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο Ιπποκράτης 

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης με αφορμή την έναρξη του Πανευρωπαϊκού Συνασπισμού για την ψυχική υγεία στάθηκε ειδικά στον Ιπποκράτη, υπογραμμίζοντας πως πριν από 2.500 χρόνια είχε πει πως «κάθε ασθένεια ξεκινά από την ψυχή, έτσι και εμείς αρχίζουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δυναμώσουμε ακριβώς εκεί από όπου ξεκινούν όλα: την ψυχική μας υγεία και ευεξία» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος