Π. Λιγοξυγκάκης: Είναι πολύ δύσκολο να ξεμπερδέψουμε αν δεν εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης (video)

Από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 200.000. Ο καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ γι’ αυτό το θέμα, εξετάζοντας τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου το σχέδιο εμβολιασμού βρίσκεται σε πολύ θετικά επίπεδα.

«Ο εμβολιασμός προχωρά πολύ καλά. Έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση σχεδόν το 50% του πληθυσμού στη Βρετανία, ενώ περίπου στα μισά του Ιουνίου θα πάψουν να υπάρχουν πολλοί από τους περιορισμούς», ανέφερε ο καθηγητής.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του βρετανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση της AstraZeneca, που χορηγείται σε όλους άνω των 30, όπως δηλαδή συμβαίνει και στη χώρα μας. Μόνο σε όσες γυναίκες κυοφορούν χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer, λόγω του ότι μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές και σε αυτή τη πληθυσμιακή ομάδα. «Οι κλινικές δοκιμές της AstraZeneca δεν περιλάμβαναν εγκύους και γι’ αυτό δεν υπάρχουν δεδομένα», είπε ο καθηγητής.

Το πολυπόθητο τείχος της αγέλης που θα τους προφυλάξει από μελλοντικά πανδημικά κύματα δεν το έχουν εξασφαλίσει ούτε οι Βρετανοί ακόμα και σύμφωνα με τον κ. Λιγοξυγκάκη, τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, ιδίως όσον αφορά την ελεύθερη διέλευση στα σύνορα. Το δεδομένο αυτό προκύπτει από τον κίνδυνο των μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία μεταφέρονται κυρίως με αυτό τον τρόπο.

Αναφορικά με το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε στο μέλλον για τη πορεία της πανδημίας ο κ. Λιγοξυγκάκης τόνισε πως, «είναι δύσκολο να απαντήσω θετικά σε κάτι τέτοιο, διότι υπάρχουν δισεκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε θα εμβολιαστούν. Είναι πολύ δύσκολο να ξεμπερδέψουμε αν δεν εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος