Νέο τεστ από την Οξφόρδη ανιχνεύει τον κορονοϊό σε 5 λεπτά (video)

Ένα νέο, ακόμα πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, παρουσίασε στην εκπομπή “από τις έξι” της ΕΡΤ ο Αχιλλέας Καπανίδης, Καθηγητής Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει το τεστ.

Όπως δήλωσε ο δρ. Καπανίδης, ενώ οι συνάδελφοί του στην Οξφόρδη εργάζονται πυρετωδώς για το εμβόλιο, η δική του ομάδα, στην οποία συμμετέχουν δύο Έλληνες, επικεντρώνεται στην έρευνα για ένα γρήγορο τεστ.

“Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο εμβόλιο και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξέρουμε αν έχει δουλέψει ή όχι. Η δική μου ομάδα εργάζεται στην έρευνα για ένα γρήγορο τεστ. Στην ερευνητική ομάδα είμαστε δύο Έλληνες, ένας εξαιρετικός φοιτητής, ο Νικόλας Ιαέλλης, κι εγώ. Η βασική ιδέα μάλιστα για την ανάλυση των αποτελεσμάτων ώστε να κάνουμε την ταυτοποίηση του ιού ανήκει σε αυτόν.

»Η δική μας μέθοδος είναι πολύ διαφορετική από τη μοριακή μέθοδο, η οποία δίνει αποτελέσματα σε μερικές ώρες. Και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι δεν βλέπουμε το RNA του ιού, αλλά τα σωματίδιά του απευθείας. Πώς γίνεται αυτό; Έχουμε κάποια κομματάκια DNA που φθορίζει, τα οποία κολλάνε πολύ γρήγορα, μέσα σε δευτερόλεπτα, πάνω στα σωματίδια του ιού. Έτσι οι ιοί κολλάνε πάνω σε μια επιφάνεια γυαλιού και μπορούμε να τους φωτογραφίσουμε ουσιαστικά με ένα ευαίσθητο μικροσκόπιο.
Μετά οι εικόνες αυτές του ιού, που μοιάζουν με τα αστέρια στον ουρανό τη νύχτα -με αποστάσεις βέβαια εκατομμυριοστά του μέτρου- αναλύονται από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει δει σωματίδια του κορονοϊού, και μπορεί να τα ξεχωρίσει από τα σωματίδια του ιού της γρίπης ή από τα αρνητικά δείγματα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη από τις υπάρχουσες μεθόδους.

»Όσον αφορά στο κόστος, θα είναι μικρό, μικρότερο από τις τιμές των σημερινών τεστ και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορεί να απορροφηθεί από αυτούς που θα το προσφέρουν, ίσως κάποια αεροδρόμια, μεγάλοι εργοδότες… Όσο περισσότερο μεγαλώνει η κλίμακα, θα πέφτει και η τιμή του. Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία μέσω του Πανεπιστημίου που θα αναπτύξει την τεχνολογία με αυτόν τον στόχο. Να αναπτύξει κάποιον ανιχνευτή – όχι το μικροσκόπιο που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή.

»Η δειγματοληψία, αν προχωρήσει η τεχνολογία και εξασφαλίζονται οι διαδικασίες, θα μπορούσε να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά θα μπορούσε ίσως και ο ίδιος ο ταξιδιώτης, ας πούμε στα αεροδρόμια, να δώσει το δείγμα του και να πάρει το αποτέλεσμά του, όπως γίνεται και με τα διαβατήρια. Θα πρέπει βέβαια να αναπτυχθεί η τεχνολογία πρώτα, αλλά και τα διαδικαστικά θέματα, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του αεροδρομίου.

»Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως και τα περισσότερα Πανεπιστήμια στην Αγγλία, έχουν εταιρείες μεταφοράς τεχνολογίας. Οι ιδέες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πατέντα στέλνονται μέσω αυτής της εταιρείας σε διάφορες εταιρείες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή της. Υπάρχουν και εταιρείες που δημιουργούνται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, ουσιαστικά από το μηδέν, το έχουμε κάνει από το εργαστήριό μου στο παρελθόν και δημιουργήθηκε μια εταιρεία που έφτασε να απασχολεί εκατό άτομα».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ