Νέα έρευνα – Μοναξιά: Η πανδημία «χτύπησε» τους 60+ που επικοινωνούν κυρίως τηλεφωνικά και online

Τους άνω το 60 ετών πολίτες που κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικοινωνούν με την οικογένεια και τους φίλους τους κάνοντας χρήση του διαδικτύου και του τηλεφώνου, φαίνεται ότι «χτύπησε», ως προς το αίσθημα μοναξιάς, η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η εικονική επαφή από μόνη της δεν είναι επωφελής για την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Ωστόσο, ο ερευνητής Dr Yang Hu του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, επισήμανε στο BBC πως όταν η επικοινωνία αυτή χρησιμοποιείται συνδυαστικά με την «πρόσωπο με πρόσωπο» επαφή, συναντάται, αντίθετα, η «ενισχυμένη ψυχική ευεξία».

Πάντως, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα κατέδειξαν μόνο ότι η εικονική επαφή συνδέθηκε με τη μοναξιά, και όχι απαραίτητα ότι ήταν η αιτία.

«Είναι πιθανό οι άνθρωποι που αισθάνονταν πιο απομονωμένοι να έτειναν στο να κάνουν λ.χ. κάποια βίντεο – κλήση πιο συχνά» επισήμαναν.

Ακόμη, μια φιλανθρωπική οργάνωση για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει μικτά (θετικά και μη) αποτελέσματα.

Οι ερευνητές για τη μελέτη τους χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 5.148 ηλικιωμένους ηλικίας 60 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.391 στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από BBC Tech

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος