Νέα έρευνα ενοχοποιεί τον ύπνο στη διάρκεια της ημέρας για υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι συχνοί ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν πιθανό αιτιολογικό παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, η οποία σε βάθος χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Aυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Hypertension, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου, κλινικό ψυχολόγο Μάικλ Γκράντερ, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο συχνός ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνει κακό ή μη επαρκή νυχτερινό ύπνο, ο οποίος δεν αναπληρώνεται με τα ημερήσια διαλείμματα ύπνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως ο υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και άνοιας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου και 24% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν είχαν κοιμηθεί ποτέ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν το άτομο ήταν κάτω των 60 ετών, ο μεσημεριανός ύπνος αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 20% σε σύγκριση με άτομα που δεν κοιμούνται ποτέ ή σπάνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες  απέκλεισαν άτομα υψηλού κινδύνου για υπέρταση, όπως άτομα με διαβήτη τύπου 2, υπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαταραχές ύπνου και άτομα που εργάζονταν τις βραδινές ώρες.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 360.000 συμμετέχοντες που είχαν δώσει πληροφορίες για τις συνήθειες του ύπνου τους από το 2006 έως το 2010 στην UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων. Η μελέτη συνέλεξε τη συχνότητα του μεσημεριανού ύπνου και όχι τη διάρκεια.

ΠΗΓΗ:CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος