Μ. Βορίδης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πανώλη των χοίρων

«Είναι μια ζωονόσος δεν προσβάλει τον άνθρωπο, αλλά μόνο το ζωικό κεφάλαιο», τόνισε κατηγορηματικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, σχετικά με το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των Χοίρων, που εντοπίστηκε  σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα , στις Σέρρες.

Ο νομός έχει μπει σε καραντίνα και αμέσως εφαρμόστηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου, η οποία όπως διευκρινίστηκε  δεν προσβάλει όλα τα ζώα, παρά μόνο τους χοίρους και τους αγριόχοιρους.

Την ανάγκη της -κατά γράμμα- τήρησης του πρωτοκόλλου που ορίζει το ακριβές πλαίσιο αντιμετώπισης της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια Σερρών, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Στρατάκου, του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών Λεωνίδα Βαρούδη, υπηρεσιακών παραγόντων και εμπλεκόμενων φορέων.

Η υφυπουργός εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστική υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται από καιρό σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει.

Από το καλοκαίρι υπήρχε  επιτήρηση  στην περιοχή των Σερρών, καθώς είχαν εντοπιστεί αυξημένα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη γειτονική Βουλγαρία και ήταν θέμα χρόνου να έρθει η νόσος στη χώρα μας. Ήδη γίνεται επιδημιολογική μελέτη για την προέλευση της νόσου.

Η συγκεκριμένη μονάδα, όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, δεν είχε άδεια λειτουργίας, τα 31 ζώα που διέθετε θανατώθηκαν, ενώ έγινε και απολύμανση.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Κασάπης

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος