Μ. Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια σώζουν ζωές – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα

Οι εμβολιασμοί για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, σημείωσε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την διαδικασία εμβολιασμού κατά της Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι “επιδημίες όπως της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας και της διφθερίτιδας αποτελούν πλέον παρελθόν”. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατομμύρια ζωές και πράγματι, τα εμβόλια σώζουν ζωές, πρόσθεσε.

Το 2020 ξεκίνησε με μια απρόβλεπτη αναπάντεχη απειλή για την ανθρωπότητα, όμως στο τέλος περιμένει η ελπίδα και η ελπίδα είναι το εμβόλιο, τόνισε.

Τα εμβόλια για να εγκριθούν πρέπει να πληρούν 3 προϋποθέσεις: την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα, επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται στη χώρα μας – και ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες – είναι αυτό της Pfizer/Biontech. Έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο mRNA, είπε η κ. Θεοδωρίδου κα διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια νέα τεχνική, που έχει όμως εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις, “όπου χρησιμοποιείται το μόριο του mRNA για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας στο ανθρώπινο κύτταρο, ώστε να δοθεί στο μικρό εργοστάσιο του οργανισμού μας, το ερέθισμα να παράγει και να προκαλέσει την ανοσιακή αντίδραση και την παραγωγή αντισωμάτων”.

“Αυτό το εμβόλιο, με την πρόσφατη δημοσίευση στο πιο έγκριτο περιοδικό ιατρικής, το New England Journal of Medecine, δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια που οι παιδίατροι γνωρίζουν και δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων, ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες, με την αποτελεσματικότητα του να ξεπερνά το 94%”, ανέφερε.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι στη χώρα μας η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι «μαχητές της πρώτης γραμμής, οι ήρωές μας οι καθημερινοί» όπως τους αποκάλεσε, οι υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό, επομένως σε έναν κίνδυνο που είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν του γενικού πληθυσμού.

«Η επόμενη σειρά που προβλέπεται να αρχίσουν τον εμβολιασμό είναι οι αγαπημένοι μας άνθρωποι ηλικίας άνω των 85», είπε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως είναι κατανοητό ότι όσο περισσότερο εμβόλιο έρχεται στη χώρα μας, τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς θα μπορούν να τροποποιούνται.

“Αυτό που πρέπει όλοι να κρατήσουμε είναι πως όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν τελειώνει. Έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα αλλά, προσοχή: Συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας” τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και κατέληξε:

“Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο. Οφείλουμε λοιπόν κι εμείς να το σεβαστούμε και να δείξουμε υπομονή και χαρά που μας δόθηκε”.

Πηγή: ΕΡΤ1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ