Κορονοϊός: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για την ινδική μετάλλαξη

Το πρόσφατο μαζικό κύμα του SARS-CoV-2 στην Ινδία φαίνεται ότι βρίσκεται στην αποκορύφωσή του δείχνοντας σημεία υποχώρησης αφού πρώτα άγγιξε τις 400.000 διαγνώσεις ημερησίως και τους 4200 θανάτους ανά ημέρα. Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Η μαζική έλευση του κύματος συμπίπτει με την επέκταση του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.617 το οποίο εντοπίσθηκε στην περιοχή Maharashtra. Ο χαρακτηρισμός του υποστελέχους B.1.617.2 τις τελευταίες ημέρες αναβαθμίστηκε από στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (Variant of Interest) σε ανησυχητικό στέλεχος (Variant of Concern) από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ τα στελέχη Β.1.617.1 και Β.1.616.3 παραμένουν σε χαρακτηρισμό στελεχών ειδικού ενδιαφέροντος.

Οι λόγοι για τους οποίους ένα στέλεχος ονομάζεται «ανησυχητικό» είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα ή αυξημένη παθογένεια ή μεγαλύτερη πιθανότητα για ανοσολογική διαφυγή (ή συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών).

Σε αυτή την κατηγορία έχουν ταξινομηθεί τα στελέχη που είναι γνωστά ευρέως ως το βρετανικό (B.1.1.7), το νοτιοαφρικάνικο (B.1.351) και το βραζιλιάνικο (P.1). Ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο υποστέλεχος ταξινομήθηκε ως ανησυχητικό έγινε με βάση στοιχεία που δείχνουν ότι έχει παρόμοια μεταδοτικότητα με το στέλεχος B.1.1.7, αλλά επίσης επειδή το προφίλ των μεταλλάξεών που φέρει καθιστούν την υπόθεση της αυξημένης μεταδοτικότητας σχετικά πιθανή.

Το στέλεχος έχει αυξήσει τη συχνότητά του ως ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα στα στελέχη που δεν είναι B.1.1.7 στις περισσότερες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε σχέση με την πιθανότητα ανοσολογικής διαφυγής του νέου ανησυχητικού στελέχους τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν μικρή επίδραση στην πιθανότητα διαφυγής τόσο όσον αφορά την φυσική ανοσία όσο και την ανοσία από τα τρέχοντα εμβόλια.

Οι ενδείξεις που έχουμε για αυτήν την ταξινόμηση είναι προς το παρόν μέτριας βαρύτητας και αναμένονται επιπλέον πληροφορίες για να έχουμε πληρέστερη κατανόηση των βιολογικών ιδιοτήτων του στελέχους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος