ΗΠΑ: Θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος με ραδιενεργό εμφύτευμα σε ποντίκια

Array

Ένα ραδιενεργό εμφύτευμα εξαλείφει εντελώς τους θανατηφόρους όγκους, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες θεραπείες, οι οποίες σταματούν μόνο την ανάπτυξή τους. Σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί κβαντικό άλμα στην ιατρική επιστήμη, αναπτύχθηκε η πιο επιτυχημένη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος που έχει καταγραφεί ποτέ σε μοντέλα ποντικιών.

Οι βιοϊατρικοί μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια προσέγγιση που εξαλείφει πλήρως τους όγκους στο 80% των ποντικών σε διάφορους τύπους μοντέλων, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες προσεγγίσεις που σταματούν μόνο την ανάπτυξη τέτοιων όγκων.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι τρέχουσες μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν: χημειοθεραπεία, η οποία είναι αναποτελεσματική εκτός εάν μια ορισμένη ποσότητα ακτινοβολίας φτάσει στον όγκο και εμφύτευση ενός ραδιενεργού ανιχνευτή έγκλειστου με τιτάνιο απευθείας στον όγκο, ο οποίος έχει τα μειονεκτήματά του καθώς τείνει να βλάψει τον περιβάλλοντα ιστό με την πάροδο του χρόνου.

«Δεν υπάρχει καλός τρόπος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jeff Schaal, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στο εργαστήριο του Ashutosh Chilkoti.

Ο Schaal και η ομάδα του αποφάσισαν να συνδυάσουν τα παραδοσιακά φάρμακα χημειοθεραπείας με μια νέα μέθοδο καταστροφής του όγκου. Η θεραπεία περιλαμβάνει την εμφύτευση ραδιενεργού ιωδίου-131 απευθείας στον όγκο σε μια επίστρωση που μοιάζει με γέλη(τζελ) που προστατεύει τον υγιή ιστό. Το τελευταίο απορροφάται από το σώμα μετά την εξαφάνιση της ακτινοβολίας.

Η μέθοδος ραδιενεργού εμφυτεύματος περιλαμβάνει μια ουσία από πολυπεπτίδια που μοιάζουν με ελαστίνη (ELPs), “τα οποία είναι συνθετικές αλυσίδες αμινοξέων που συνδέονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη με προσαρμοσμένες ιδιότητες”.

Αν και τα ELP υπάρχουν σε υγρή κατάσταση σε θερμοκρασία δωματίου, σχηματίζουν μια σταθερή ουσία που μοιάζει με γέλη στο θερμότερο ανθρώπινο σώμα. Τα ELP εγχύθηκαν σε έναν όγκο μαζί με το ιώδιο-131, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας μικρής απόθεσης που περικλείει ραδιενεργά άτομα.

Αυτή η εναπόθεση καλύπτει το ιώδιο-131 και εμποδίζει τη διαρροή του στο σώμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ιώδιο-131 εκπέμπει ακτινοβολία βήτα, η οποία διεισδύει στη βιογέλη και «εναποθέτει σχεδόν όλη την ενέργειά του στον όγκο χωρίς να φτάσει στον περιβάλλοντα ιστό». Με την πάροδο του χρόνου, η εναπόθεση ELP απορροφάται από τον οργανισμό, «αλλά όχι πριν το ιώδιο-131 διασπαστεί σε μια αβλαβή μορφή xenon (Ξένο είναι ένα ευγενές αέριο)».

Ο Schaal και η ομάδα του δοκίμασαν τη νέα θεραπεία με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο χημειοθεραπείας, την πακλιταξέλη, σε διαφορετικά μοντέλα ποντικών με καρκίνο του παγκρέατος. Οι ερευνητές δοκίμασαν τη μέθοδο σε ποντίκια με καρκίνους ακριβώς κάτω από το δέρμα, που δημιουργήθηκαν από πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι συμβαίνουν στον καρκίνο του παγκρέατος.

Οι δοκιμές έδειξαν ποσοστό ανταπόκρισης 100% σε όλα τα μοντέλα, με «τους όγκους να εξαλείφονται πλήρως στα τρία τέταρτα των μοντέλων στο 80% περίπου των περιπτώσεων».

«Πιστεύουμε ότι η συνεχής ακτινοβολία από αυτό το ραδιενεργό εμφύτευμα επιτρέπει στα φάρμακα να αλληλεπιδρούν με τα αποτελέσματά του πιο έντονα από ό,τι επιτρέπει η εξωτερική θεραπεία με ακτίνες. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα από την εξωτερική θεραπεία με ακτίνες και για πολλούς άλλους τύπους καρκίνου», είπε ο Schaal.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θα δοκιμάσουν την προσέγγισή τους σε μεγάλα ζώα προτού προχωρήσουν σε μια κλινική δοκιμή Φάσης 1 σε ανθρώπους.

«Το εργαστήριό μου εργάζεται για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και αυτή η δουλειά είναι ίσως η πιο συναρπαστική που έχουμε κάνει όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπό της, επειδή ο προχωρημένος καρκίνος του παγκρέατος είναι μη θεραπεύσιμος και είναι πάντα θανατηφόρος», είπε ο Chilkoti.

«Οι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος αξίζουν καλύτερες θεραπευτικές επιλογές από αυτές που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος και είμαι βαθιά αφοσιωμένος να μεταφέρω αυτήν την ανακάλυψη σε κάθε κλινική», είπε ο επιστήμονας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος