Έρευνα: Η παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς άνδρες μετά τη 2η δόση δεν οδηγεί σε νοσηλεία στις ΜΕΘ

Μια μελέτη για λογαριασμό αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας υγείας επιβεβαιώνει ότι η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε σπάνιες περιπτώσεις μετά τη 2η δόση των εμβολίων mRNA από την Biontech / Pfizer και της Moderna. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, νεότεροι άνδρες που είχαν λάβει ως επί το πλείστον και τη δεύτερη δόση του εμβολίου παρουσίασαν μεν περιστατικά μυοκαρδίτιδας, ωστόσο ανάρρωσαν από τις παρενέργειες μέσα σε λίγες ημέρες.

Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Ασαφές παραμένει μέχρι στιγμής για ποιο λόγο εμφανίζουν κυρίως οι νεότεροι άνθρωποι καρδιακές διαταραχές μετά τον εμβολιασμό και είναι προφανές σύμφωνα με την μελέτη πως το πρόβλημα δεν επηρεάζει μόνο τα εμβόλια mRNA αλλά και άλλα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Μια προηγούμενη μάλιστα ανάλυση που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό International Journal of Cardiology, είχε δείξει ότι η  συγκεκριμένη παρενέργεια  παρουσιάζεται επίσης μετά από εμβολιασμούς κατά ιών ανθρώπινων θηλωμάτων, την γρίπη, τον μηνιγγιτιδόκοκκο, τον τύφο, και την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ενώ ήταν συνηθισμένη και μετά από εμβολιασμό κατά της ευλογιάς

Η παρενέργεια παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ, όπου οι νεότεροι άνθρωποι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Biontech/Pfizer σε πρώιμο στάδιο. Εντοπίστηκαν τότε 21 κρούσματα μεταξύ 938.812 ατόμων που εμβολιάστηκαν.

Στην νέα μελέτη του ασφαλιστικού οργανισμού υγείας φαίνεται πως μεταξύ των 2.392.924 ασφαλισμένων στην Νότια Καλιφόρνια που έλαβαν τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου mRNA, εμφανίστηκαν 15 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας τις πρώτες 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, οι 13 εκ των οποίων εμφανίστηκαν μετά την δεύτερη δόση.

Οι προσβεβλημένοι άνδρες, δεν είχε ξεκινήσει τότε ο εμβολιασμός παιδιών, είχαν διάμεση ηλικία 25 ετών. Κανένας από αυτούς δεν παρουσίαζε προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο. Όλοι νοσηλεύτηκαν μετά από παράπονα για κυρίως πόνο στο στήθος μια έως 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Η τιμή της τροπονίνης Ι είχε αυξηθεί στα 32,30 ng / ml, ενδείξεις ισχαιμίας βρέθηκαν στο Καρδιογράφημα σε 13 ασθενείς, δεν βρέθηκε καμία βλάβη στη στεφανιαία αρτηρία, ενω 7 ασθενείς ήταν φυσιολογικοί στην αξονική τομογραφία και 4 ασθενείς στον καρδιακό καθετήρα, οι υπόλοιποι 4 ασθενείς δεν είχαν απεικόνιση. Όλοι οι ασθενείς ανάρρωσαν με συντηρητική θεραπεία, ενώ κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην εντατική ή να νοσηλευτεί για δεύτερη φορά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος