Έρευνα: Δεν είναι ασφαλής η μακροχρόνια χρήση παρακεταμόλης

Η τακτική χρήση παρακεταμόλης μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για τον καρδιακό και τον εγκεφαλικό επεισόδιο, έδειξε νέα μελέτη. Μέχρι πρόσφατα, πίστευαν ότι η παρακεταμόλη, η οποία συχνά συνταγογραφείται σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, ήταν ένα απολύτως ασφαλές φάρμακο για την χρήση, αναφέρει ο «Guardian».

Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση αυτού του φαρμάκου έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανός  κίνδυνος», δήλωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Η πρώτη μελέτη αυτού του τύπου έδειξε ότι μόλις δύο εβδομάδες τακτικής πρόσληψης παρακεταμόλης προκαλεί κλινικά σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου 20 %. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συμβουλεύουν στους ασθενείς που πρέπει να παίρνουν παρακεταμόλη κατά του πόνου και να χορηγείται η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. «Αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η παρακεταμόλη, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο στον κόσμο, έχει επίδραση στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά για τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο καθηγητής James Deere , Πρόεδρος Κλινικής Φαρμακολογίας.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα διαπιστώνει ότι η περιστασιακή λήψη παρακεταμόλης για τη θεραπεία πονοκεφάλων ή πυρετού είναι απολύτως ασφαλής. «Δεν πρόκειται για τη βραχυπρόθεσμη χρήση της παρακεταμόλης για πονοκεφάλους ή πυρετούς, κάτι που είναι εντάξει, φυσικά, αλλά δείχνει έναν νέο κίνδυνο για τα άτομα που τη λαμβάνουν τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως για χρόνιο πόνο», είπε. ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ian McIntyre.

Η μελέτη διεξήχθη σε 110 συμμετέχοντες και έλαβε υπόψη μόνο εκείνους που έχουν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης δύο εβδομάδων, τους συνταγογραφήθηκε 1 γραμμάριο παρακεταμόλης τέσσερις φορές την ημέρα, η οποία είναι η δόση που συνταγογραφείται συνήθως σε ασθενείς με χρόνιο πόνο. Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε αυτά τα άτομα που έπαιρναν παυσίπονα σε σύγκριση με αυτά που έλαβαν πλασέμπο.

«Δείξαμε εν συντομία ότι δύο εβδομάδες λήψης παρακεταμόλης αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς που έχουν ήδη υπέρταση», είπε ο καθηγητής Diar, προσθέτοντας ότι η αρτηριακή τους πίεση επέστρεψε στην τιμή πριν από την αρχή της μελέτης, όταν σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο.

Πηγή: Kurir.rs

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος