ΕΟΔΥ: Στα 743 τα κρούσματα-20 νεκροί-Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα (video)

Η καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά. Στόχος της κυβέρνησης και των μέτρων που λαμβάνονται παραμένει η “αγορά χρόνου” για την καλύτερη προετοιμασία του ΕΣΥ. Επίσης, στόχος είναι να παραμείνει όσο πιο επίπεδη γίνεται η καμπύλη εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα για τουλάχιστον 6 με 8 εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος στην παγκόσμια κοινότητα για την ανακάλυψη θεραπείας, την ανακάλυψη εμβολίου αλλά και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 48 νέα κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 743. Οι θάνατοι είναι 20, με μέση ηλικία τα 75 χρόνια. Νοσηλεύονται 134, το 60% άνδρες. Οι 45 είναι διασωληνωμένοι, οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα. Έχουν πάρει εξιτήριο 32.

«Μέσα μου έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά αλλά διευκρίνισε αμέσως μετά ότι χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

«Δεν φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία εκθετική αύξηση αλλά πρέπει να περιμένουμε για να το πούμε αυτό με σιγουριά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας. Όπως εξήγησε είναι αναμενόμενο όχι μόνο με αυτόν τον ιό, αλλά και με τη γρίπη να συμβεί ένας θάνατος ακόμα και σε νέους ανθρώπους και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για ένα νέο ιό στον οποίο δεν έχουμε ακόμα ανοσία.

Τόνισε πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και απαιτείται τεράστια εθνική προσπάθεια για την επιβράδυνση της επιδημίας. Αισιόδοξο νέο, πως για δύο μέρες παρατηρείται μείωση των θανάτων και κρουσμάτων στην Ιταλία, ενώ στην Κίνα αρχίζουν να αίρονται τα μέτρα περιορισμού. Ζήτησε επαγρύπνηση γιατί μπορεί να υπάρξει “αναζοπύρωση” κρουσμάτων όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα.

Άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό, με ένδειξη διαταραχές στην όσφρηση και την γεύση. “Σε όσους εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, συνιστούμε να επικοινωνούν άμεσα με το γιατρό τους, αλλά κι αυτοί που έχουν ήπια συμπτώματα και απομονώνονται στο σπίτι τους είναι σημαντικό να έχουν κάθε μέρα επικοινωνία με το γιατρό και να λαμβάνουν οδηγίες» τόνισε ο Σ. Τσιόδρας.

Η πορεία της επιδημίας του κορονοϊού

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου μιας γυναίκας 41 ετών στην Καστοριά, η οποία ενώ είχε στην αρχή ήπια συμπτώματα και είχε πάρει την οδηγία να μείνει σπίτι, παρουσίασε μετά από λίγα 24ωρα ραγδαία επιδείνωση και τελικά κατέληξε στο σπίτι της, χωρίς να προλάβει να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο.

Ερευνάται ακόμη από τον ΕΟΔΥ αν είχε υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα.

Είναι το 4ο θύμα του κορονοϊού στην Καστοριά, την περιοχή της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα (28) αναλογικά με τον πληθυσμό της. Τα 12 προέρχονται από το νοσοκομείο.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα παρουσιάστηκε σήμερα στην Τρίπολη, το οποίο υποδέχτηκε το Πανεπιστημιακό Πανεπιστήμιο του Ρίου. Πρόκειται για έναν 80χρονο από χωριό της Κυνουρίας. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι κινήθηκε στην περιοχή του Άστρους και ότι επισκέφτηκε κάποια καταστήματα, μεταξύ των οποίων μια τράπεζα. Ο γιατρός που τον συνόδευσε με το ασθενοφόρο από το κέντρο Υγείας του Άστρους έχει τεθεί σε καραντίνα, όπως επίσης και ο οδηγός του ασθενοφόρου.

Ο 80χρονος είχε επισκεφθεί την προηγούμενη βδομάδα το κέντρο Υγείας του Άστρους για άλλα προβληματα που αντιμετωπίζει, ενώ είχε επισκεφθεί και ιδιώτη γιατρό καρδιολόγο, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε τους ασθενείς που είχαν πάει στο ιατρείο του τις προηγούμενες μέρες, να δώσουν μεγάλη σημασία, αν τυχόν παρουσιάσουν συμπτώματα να μην πανικοβληθούν, να μείνουν στο σπίτι τους και να προσέξουν ιδιαιτέρως. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του γιατρού έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ν. Χαρδαλιάς: Αυστηροποίηση των μέτρων-Θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων, όπως φάνηκε από την πρώτη μέρα εφαρμογής τους. Διεκπεραιώθηκαν 1.3 εκατ. SMS για στοχευμένες μετακινήσεις. Η ιστοσελίδα forma.gov.gr περιέχει αναλυτικές οδηγίες για το πως θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις για όσο διαρκούν τα μέτρα. Διαμήνυσε ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Τόνισε πως επιβεβαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των πτήσεων από ορισμένους προορισμούς, καθώς όπως αποδείχθηκε, 21 από τα 45 νέα κρούσματα, ανιχνεύτηκαν σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων που προέρχονταν από την Ισπανία. “Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτοί οι άνθρωποι συνέχιζαν να κυκλοφορούν ανάμεσα στις οικογένειές τους και τον γενικό πληθυσμό” ειπε ο Ν. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε:

“Ευτυχώς για την κοινωνία το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε. Μια υγειονομική βόμβα ήταν έτοιμη να εκραγεί, επιταχύνοντας την εξάπλωση της νόσου στην πατρίδα μας, παρά τα μέτρα και τις θυσίες που όλοι κάναμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα”.

Επανέλαβε ότι «δεν θα γίνει έκπτωση σε κανέναν, κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. Αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι χθες έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος της ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους».

Έλεγχοι σε πολίτες

Σχετικά με τους ελέγχους των πολιτών που είναι θετικοί στον ιό και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σήμερα έγιναν 17 έλεγχοι και βρέθηκαν όλοι στα σπίτια τους. Αντίθετα σε έλεγχο πολιτών που βρίσκονται σε απομόνωση χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών κρουσμάτων σε σύνολο 161 ελέγχων σε όλη την επικράτεια 8 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις.

Για τα μέτρα περιορισμού κίνησης διευκρίνισε πως η Φόρμα Τύπου Α θα πρέπει να φέρει την σφραγίδα του εργοδότη, αλλιώς θα θεωρείται άκυρη. Επίσης όσοι παραδίδουν κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του εργοδότη που θα περιλαμβάνει και το ωράριο εργασίας τους και τις δ/νσεις των πολυκατοικιών τις οποίες θα επισκεφθούν. Κλειστά θα παραμείνουν αυτή την Κυριακή 29 Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ, ενώ το εργάσιμο ωράριό τους θα είναι Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-21:00 και Σάββατο 07:00-20:00.

Εθελοντική προσφορά οδοντιάτρων

Στη διάθεση του υπουργείου Υγείας θέτουν τον εαυτό τους τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), ώστε να στελεχώσουν εθελοντικά όποια υπηρεσία ή δομή έχει σημαντικές ελλείψεις σε οδοντιατρικό προσωπικό.

Αυτό αναφέρουν σε επιστολή που απέστειλαν προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, ζητώντας παράλληλα τη διασφάλιση της χορήγησης του απαραίτητου υγειονομικού υλικού στα δημόσια και ιδιωτικά οδοντιατρεία.

Σχετικές ειδήσεις:

Κλειστά την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ

Τέλη κυκλοφορίας: Ηλεκτρονικά η βεβαίωση μη οφειλής τους

Διευκολύνσεις για αιτήματα προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων και ανασφαλίστων υπερηλίκων

Πιο εύκολες οι ψηφιακές υπηρεσίες και συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος