Ένθετο Υγεία: Πρόγραμμα υποστήριξης εγκύων στα μικρά νησιά από τη «Φαιναρέτη»

Ο ερχομός ενός παιδιού έχει προκλήσεις για τους νέους γονείς, ειδικά όταν αυτοί κατοικούν μακριά από αστικά κέντρα, μακριά από βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι μόνιμοι κάτοικοι των μικρών νησιών φαίνεται ότι βιώνουν περισσότερες δυσκολίες μόλις γίνονται γονείς καθώς δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στην απαραίτητη υποστήριξη για τη δημιουργία της νέας οικογένειας. Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Φαιναρέτη», με έργο που μετρά 16 χρόνια, έρχεται τώρα κοντά στις γυναίκες, κατοίκους μικρών νησιών, παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες που αφορούν την περίοδο της εγκυμοσύνης και του πρώτου έτους της ζωής του παιδιού.

 Δείτε ακόμα στο ένθετο «ΥΓΕΙΑ» στο ΕΡΤNEWS:

Παιδιά και παχυσαρκία στην Ελλάδα – Ειδικό πρόγραμμα μείωσης του προβλήματος

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει το 30-35%, δηλαδή ανέρχονται σε 500.000-600.000. Ειδικότερα σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Γιάννη Μανιού, Καθηγητή Διατροφικής Αγωγής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που δημοσιεύτηκε από τη Διανέοσις, ο επιπολασμός υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ελλάδα εκτιμάται στο 21% στην προσχολική ηλικία έως 41% στη σχολική και εφηβική ηλικία. Καθώς τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία, και ευθύνονται για σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας. Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και μία ιδιωτική εταιρεία ανέλαβαν την υλοποίηση ενός καινοτόμου Προγράμματος κατά της παχυσαρκίας. με τίτλο PEDOBESITY:

-Με το πρόγραμμα αναπτύσσονται ειδικοί αλγόριθμοι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας εξατομικευμένα για κάθε παιδί.

-Επίσης δημιουργούνται πλήρως διασυνδεδεμένες εφαρμογές διαδικτύου και κινητών για την παιδική παχυσαρκία αλλά και μια πλατφόρμα ευφυούς διαχείρισης δεδομένων με χρήση καινοτόμου μεθοδολογίας.

Όπως επεσήμανε η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου κυρία Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, η ανάλυση των δεδομένων από το Ιατρείο έδειξε ότι οι παρεμβάσεις που εφαρμόζονται οδηγούν σε ελάττωση των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας κατά 30% σε ένα έτος.

Στόχος είναι 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πρωτοποριακού αυτού έργου τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην Ελλάδα να έχουν ελαττωθεί κατά 15-20%.

Παράλληλα, οι προτάσεις τόσο του ΠΟΥ και του ΟΗΕ για την εξάλειψη της παιδικής παχυσαρκίας μέχρι το 2025 είναι ένα ελκυστικό, ενεργητικό περιβάλλον για τα παιδιά και τους ενήλικες.

Προάγεται το μοντέλο της πόλης των 15 λεπτών, όπου οι καθημερινές δραστηριότητες βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 15 λεπτών με τα πόδια από το σπίτι, για το σχολείο, τα ψώνια, την εργασία, το θέατρο κλπ., ώστε η σωματική δραστηριότητα να εντάσσεται στην καθημερινότητα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος, επιπρόσθετος χρόνος για την απαραίτητη φυσική δραστηριότητα.

Δείτε επίσης:

Διατροφικές συμβουλές μετά τις γιορτές

Η επόμενη ημέρα των γιορτών μας βρίσκει και πάλι γύρω από ένα τραπέζι, τις περισσότερες φορές με ό,τι περίσσεψε από τα πλούσια εορταστικά τραπέζια. Πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε τις γιορτινές λιχουδιές ή ό,τι απολαύσαμε, απολαύσαμε; Ας δούμε στο βίντεο που ακολουθεί κάποια μυστικά για να επανέλθουμε πιο γρήγορα στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος