Ένθετο Υγεία: Διαβητικό πόδι – Επεμβάσεις καρδιάς χωρίς νυστέρι – Κορονοϊός και γήρανση

Η διατροφή παίζει πολύ βασικό ρόλο στο διαβήτη τύπου 2, ο οποίος παρουσιάζει δραματική αύξηση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 120.000 άνθρωποι που βρίσκονται στο στάδιο του προ-διαβήτη, θα νοσήσουν από διαβήτη. Από αυτούς το 5% θα παρουσιάσει έλκος στο πόδι, το γνωστό σε όλους “διαβητικό πόδι”. Παρακολουθήστε ποιους αφορά και πως αντιμετωπίζεται, στο ένθετο Υγεία του ΕΡΤNEWS. Μιλούν για το θέμα διακεκριμένοι επιστήμονες.

Δείτε ακόμα στο ένθετο για την ΥΓΕΙΑ του ΕΡΤNEWS:

• Επεμβάσεις καρδιάς χωρίς νυστέρι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, στο Ρίο: Μία σύνθετη επέμβαση καρδιάς χωρίς τη χρήση χειρουργικού νυστεριού γίνεται τώρα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα. Ας δούμε στο ρεπορτάζ του Μιχάλη Βασιλάκη, ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή.

Δείτε ακόμα:

• Covid 19 και γήρανση εγκεφάλου: Και για τη γήρανση του εγκεφάλου ευθύνεται η μόλυνση από κορονοϊό, όπως έδειξε μεταθανάτια ανάλυση 54 υγιών και μολυσμένων ανθρώπων. Η έρευνα καθηγητών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι η πρώτη που συνδέει την COVID-19 με τις μοριακές υπογραφές της γήρανσης του εγκεφάλου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η έκφραση γονιδίων στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών που πέθαναν τελικά από COVID-19 έμοιαζε πολύ με εκείνη μη μολυσμένων ατόμων ηλικίας 71 ετών και άνω. Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματά τους με αυτά ενός μη μολυσμένου ατόμου με νόσο Αλτσχάιμερ με αντίστοιχα ευρήματα. Σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 συχνά σχετίζονται με εγκεφαλική ομίχλη, απώλεια μνήμης, εγκεφαλικό επεισόδιο, παραλήρημα ή κώμα. Περαιτέρω μελέτες έχουν βρει ότι ακόμη και μια ήπια μορφή COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, αν και δεν είναι ακόμα σαφές πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσουν αυτές οι αλλαγές. Όλες οι λεπτομέρειες της ενδιαφέρουσας έρευνας στο ένθετο ΥΓΕΙΑ.

Ακόμα:

• Η τροφή ως φάρμακο και η σχέση εντέρου και εγκεφάλου: Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας για αυτό και η θωράκιση του ανοσοποιητικού και η καλή λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτώνται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Συμβουλές για καλή υγεία και ευεξία από τον ομότιμο καθηγητή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Κωνσταντίνο Σφλώμο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος