Ένωση που βρίσκεται σε μαγικά μανιτάρια αφήνει υποσχέσεις ως θεραπεία για την κατάθλιψη

Το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό που βρίσκεται στα μαγικά μανιτάρια μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα των δύσκολα αντιμετωπίσιμων περιπτώσεων κατάθλιψης, σύμφωνα με τα στοιχεία της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής που έγινε ποτέ για να δοκιμαστεί το συγκεκριμένο συστατικό.

Στη μελέτη μεσαίου σταδίου, που διεξήχθη από την εδρεύουσα στο Λονδίνο και εισηγμένη στον Nasdaq COMPASS Pathways, συμμετείχαν 233 ασθενείς με τη λεγόμενη ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, οι οποίοι δεν έχουν επωφεληθεί από τουλάχιστον δύο αντικαταθλιπτικά.

Σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη, κάθε συμμετέχων έλαβε εφάπαξ δόση 25 mg, 10 mg ή μια δόση ελέγχου 1 mg μιας συνθετικής μορφής της ένωσης ψιλοκυβίνης.

Η ένωση της COMPASS πιστεύεται ότι στοχεύει στα κομμάτια του εγκεφάλου που εμπλέκονται στενά με την επεξεργασία των συναισθημάτων, δήλωσε ο Τζέιμς Ράκερ, σύμβουλος ψυχίατρος και λέκτορας στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Μόλις χορηγήθηκε, οι ασθενείς εισήλθαν σε ένα είδος κατάστασης «ξυπνητού ονείρου» που διήρκεσε τέσσερις έως έξι ώρες. Οι άνθρωποι προσήλθαν το πρωί, είχαν την ψυχεδελική τους εμπειρία και έφυγαν το απόγευμα ή το βράδυ στην αρχική τους κατάσταση, δήλωσε ο Ράκερ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε ιατρικό περιοδικό έδειξαν ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η δόση των 25 mg ψιλοκυβίνης είχαν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων τρεις εβδομάδες μετά τη θεραπεία από ό,τι τα άτομα που έλαβαν χαμηλότερες δόσεις.

Δεδομένου ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και αντιμετωπίζουν το στίγμα γύρω από την κατάθλιψη, τα ευρήματα αυτά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Ράκερ.

Τα ευρήματα της δοκιμής είναι θετικά αλλά όχι θεαματικά, προειδοποίησε ο Ραβί Ντας, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του University College του Λονδίνου.

«Υπήρχε ένας άνισος αριθμός ασθενών με σοβαρή κατάθλιψη σε κάθε ομάδα – με σημαντικά λιγότερα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη στην ομάδα της φαινομενικά «αποτελεσματικής» (25 mg) δόσης. Αυτό δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται στην εργασία».

Παρόλο που οι ασθενείς εγγράφηκαν μόνο εάν δεν θεωρούνταν ότι διέτρεχαν κλινικά σημαντικό κίνδυνο αυτοκτονίας, τρεις συμμετέχοντες στην ομάδα των 25 mg επέδειξαν αυτοκτονικές συμπεριφορές εντός μιας περιόδου θεραπείας 12 εβδομάδων.

Μελετώντας την κατάθλιψη, η αυτοκτονικότητα θα αποτελέσει χαρακτηριστικό της πορείας της ασθένειας, δήλωσε ο Γκάι Γκούτγουϊν, επικεφαλής ιατρός του COMPASS Pathways.

Τα δεδομένα από δύο μελέτες προχωρημένου σταδίου που δοκιμάζουν την ένωση, η οποία δοκιμάζεται επίσης ως θεραπεία για το PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) και τη νευρική ανορεξία, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν το νωρίτερο μέχρι το τέλος του 2024, είπε.

Τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται συνήθως εβδομάδες για να δράσουν. Το φαρμακευτικό παρασκεύασμα κεταμίνης της Johnson & Johnson – το διαβόητο ναρκωτικό για πάρτι που είναι επίσης ηρεμιστικό για άλογα και γάτες – εγκρίθηκε το 2019.

Τα ψυχοδραστικά συστατικά, είτε προέρχονται από την κάνναβη, το LSD ή τα μαγικά μανιτάρια, γοητεύουν εδώ και καιρό τους ερευνητές ψυχικής υγείας. Η ψιλοκυβίνη στις περισσότερες περιοχές ταξινομείται ως μη έχουσα φαρμακευτική αξία, εμπίπτοντας στην ίδια κατηγορία με χημικές ουσίες όπως το LSD.

Τα περίπλοκα νομικά εμπόδια για την πρόσβαση σε αυτές τις ενώσεις έχουν «ξεπαγώσει» τον ρυθμό της έρευνας, αλλά έντονα κινητοποιημένοι επιστήμονες και ένα αυξανόμενο βάρος των κακώς θεραπευόμενων καταστάσεων ψυχικής υγείας, έχουν οδηγήσει σε μια έκρηξη στο πεδίο της ψυχεδελικής έρευνας.

Οι επικριτές ωστόσο ανησυχούν ότι η εκρηκτική έρευνα θα μπορούσε να δώσει κίνητρα για την ανεξέλεγκτη χρήση μη φαρμακευτικών εκδοχών αυτών των φαρμάκων.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος