ΓΓΠΠ-ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα-Έχουν βγει από ΜΕΘ 90-Κίνδυνος από ψευδείς ειδήσεις για το τέλος της επιδημίας (video)

Η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα: Δέκα νέα κρούσματα, με σύνολο τα 2.770. Ένας θάνατος σήμερα με σύνολο τους 156 και διάμεση ηλικία τα 75 έτη. Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 24 πολίτες με διάμεση ηλικία τα 71 έτη.

ΓΓΠΠ-ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα-Έχουν βγει από ΜΕΘ 90-Κίνδυνος από ψευδείς ειδήσεις για το τέλος της επιδημίας (video)

infographics: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στις δηλώσεις αξιωματούχων του ΠΟΥ ότι ο ιός δεν θα φύγει, σχολίασε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις το πότε θα φύγει ο ιός, όπως και το εύρος των προβλημάτων που δημιουργεί, άρα υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε.

Το ότι τον αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε, ίσως να μείνει και μετά την ανακάλυψη ενός εμβολίου, όπως έγινε με την ιλαρά και με τους ιούς της γρίπης, κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα γίνει ένας ενδημικός ιός, δηλαδή να υπάρχει ανάμεσά μας χωρίς να φτάνει ποτέ στο μηδέν, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Η αναφορά του ΠΟΥ έγινε για την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων ότι τελειώσαμε, το φαινόμενο μαζικών συναθροίσεων (αποτέλεσμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων) και την εμφάνισης αύξησης των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε παραδείγματα επανελέγχων στο Γιουχάν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ινδία κλπ

Για την ανάγκη επαγρύπνησης έκανε λόγω ο κ. Τσιόδρας και ανακοίνωσε ότι διεξάγονται τέσσερις σχετικές μελέτες στη χώρα μας ώστε με τα στοιχεία που θα καταγράψουν να βοηθήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε για προσεκτικά βήματα, αφού ο ιός είναι ακόμα εδώ και έδωσε παραδείγματα επιτρεπόμενων μετακινήσεων, ενώ επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Διευκρίνισε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση και στην Εύβοια.

Όσον αφορά τη Λευκάδα, την Ελαφόνησο, είπε πως ορίζονται ως νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί, από τις 25 Μαΐου, αν οι εξελίξεις δεν δημιουργήσουν άλλα δεδομένα. Επίσης επανέλαβε τους περιορισμούς που θα υπάρξουν για τους χώρους λατρείας ανάλογα με τα τετραγωνικά τους. Τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση γα χρήση μάσκας και υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για όλους τους χώρους λατρείας σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα.
Επίσης, ανέφερε πως τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ως προς τις 515 οργανωμένες παραλίες που θα ανοίξουν, το Σάββατο, 16 Μαΐου, στις 8 το πρωί, επιτρέπεται να έχουν 40 άτομα ανά στρέμμα και οι άξονες των ομπρελών να έχουν απόσταση μεταξύ τους τα τέσσερα μέτρα και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες επιτρέπονται μέχρι 2 ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον 2 ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
Το προσωπικό των οργανωμένων πλαζ έχει την υποχρέωση της απολύμανσης στις ξαπλώστρες όταν φεύγουν οι λουόμενοι μέχρι να πάνε άλλοι. Οι πετσέτες πάνω στις ξαπλώστρες είναι ευθύνη των λουομένων.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο takeaway. Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Επίσης απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.

Το προσωπικό υποχρεούται επίσης να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές». Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται.

Ενημέρωσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές.

Για το θέμα των κλιματιστικών, ειδικά στα νοσοκομεία, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, δήλωσε ότι θα ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες και όποιες τεχνικές προσαρμογές χρειαστούν, ειδικά στα κλιματιστικά στις ΜΕΘ.

Στην Νέα Σμύρνη Λάρισας είναι σε εξέλιξη η διενέργεια ελέγχων. Χθες ελήφθησαν 652 δείγματα και σήμερα 72 και έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και αναμένονται τα αποτελέσματα. Στη Λέσβο μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων έχουν ληφθεί 81 δείγματα , τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος