ΕΜΑ: Αίτηση Moderna για εμβόλιο σε παιδιά άνω των 12 ετών – Μελέτες σε εξέλιξη

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου της για παιδιά και εφήβους από την ηλικία των δώδεκα ετών υπέβαλε η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna.

Εάν οι ευρωπαϊκές αρχές της ΕΕ δώσουν το πράσινο φως, τότε το συγκεκριμένο εμβόλιο θα γίνει το δεύτερο κατά σειρά μετά από εκείνο της BioNTech/Pfizer που εγκρίνεται για νεότερες ηλικιακές ομάδες. Μέχρι στιγμής το εμβόλιο της Moderna μπορεί να δοθεί σε όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν από την ηλικία των 18 ετών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το ίδιο το εμβόλιο της εταιρείας πέτυχε αποτελεσματικότητα 100% σε μελέτη στις ΗΠΑ σε δείγμα 2500 εφήβων ηλικίας από δώδεκα έως 18 ετών.

Παράλληλα ξεκίνησε μελέτη στις ΗΠΑ  με τον εμβόλιο της BioNTech/Pfizer σε παιδιά ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών. Στους πρώτους συμμετέχοντες μαθητές αυτής της ηλικίας στην πολιτεία της Λουιζιάνας μετρήθηκε στην αρχή της εβδομάδας η θερμοκρασία και η αρτηριακή πίεση τη Δευτέρα. Οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος και ένα επίχρισμα από τη μύτη από τους μικρούς μαθητές, και στην συνέχεια έλαβαν είτε ένα εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Μάλιστα οι οικογένειες των παιδιών δεν πρέπει να μάθουν για έξι μήνες εάν το παιδί τους έλαβε πραγματικά το εμβόλιο. Η μελέτη διοργανώνεται από το νοσοκομείο Ochsner Medical Center. Είναι ένα από τα 98 ιδρύματα παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας – όπου διεξάγονται ή προγραμματίζονται μελέτες για το εμβόλιο σε μικρά παιδιά.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Σάαρλαντ Γερμανίας, ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσει προφανώς μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση στον κορονοϊό όταν συνδυάζονται τα εμβόλια της AstraZeneca και της BioNTech / Pfizer. 

Σε μελέτη, με την συμμετοχή 250 ατόμων στην οποία  ένα τμήμα των εμβολιασμένων έλαβε μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, άλλο ένα τμήμα μόνο της BioNTech/Pfizer, και μια τρίτη ομάδα πρώτα το εμβόλιο της AstraZeneca και μετα ως δεύτερη εμβόλιο της BioNTech/Pfizer διαπιστώθηκε πως εκείνα τα άτομα που είχαν λάβει διαφορετικά εμβόλια παρουσίασαν ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση και διαπίστωσαν πως με το εμβόλιο της BioNTech-Pfizer ως δεύτερη δόση επιτυγχάνεται «σημαντικά υψηλότερη» αποτελεσματικότητα από ό, τι με τη διπλή ανοσοποίηση από την AstraZeneca.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος