Ελάχιστος ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των ματιών

Σχεδόν απίθανη αλλά όχι αδύνατη χαρακτήρισαν την μόλυνση από κορωναιό μέσω των ματιών, επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Γερμανικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας. Η μόνη περίπτωση μόλυνσης είναι εάν κάποιος τρίψει τα μάτια του που έχουν μολυνθεί από κορωναιό και η μετάδοση γίνει στο ρινικό βλεννογόνο ή στους αεραγωγούς δήλωσε ο Κλέμνς Λάνγκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Φραίμπουργκ σημειώνοντας υπάρχει σύνδεση στο κεφάλι μεταξύ των ματιών και της μύτης.

Σύμφωνα με τον Λάγκε, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή η μόλυνση μέσω του επιπεφυκότα. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν τα κύτταρα της επιφάνειας του ματιού έχουν επαρκείς θύρες εισόδου. Σε κανένα από τα δείγματα από 46 άτομα που εξετάστηκαν, δεν βρέθηκαν σχετικές ποσότητες των υποδοχέων ACE-2 ή TMPRSS2, που είναι σημαντικές για τον κορωναιό, στον επιπεφυκότα. Άλλοι ερευνητές ωστόσο έχουν βρει στοιχεία για αυτούς τους υποδοχείς στον κερατοειδή, αλλά δεν έχουν διαπιστώσει την πραγματική μετάδοση του κορωναιού μέσω αυτών.

Επιπλέον σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετάδοση μέσω του δακρυϊκού υγρού είναι επίσης μάλλον απίθανη. Η συνεχής κίνηση του ματιού και η μικρή επιφάνεια του αποτρέπει την είσοδο επαρκών ιών στο μάτι και μεμβράνη δακρύων των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορώνα σπάνια περιέχει γονίδια ιών.

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος