‘Εκτακτα μέτρα από αύριο και σε Χαλκιδική Μύκονο – Αντιδράσεις – Ενίσχυση ζητούν οι επιχειρηματίες (video)

Στη Μύκονο και τη Χαλκιδική μπαίνει «φρένο» σε όλες τις μαζικές κοινωνικές εκδηλώσεις και η χρήση μάσκας επιβάλλεται παντού. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα -παρόμοια με αυτά σε Πόρο, Πάρο και Αντίπαρο- θα ισχύσουν για 10 ημέρες (από τις 21 ως τις 31 Αυγούστου), όπως αποφάσισε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου. Χωρίς να αμφισβητούν την αναγκαιότητα των μέτρων, παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλώνουν ότι οι επιπτώσεις είναι μεγάλες “εξαιτίας της ασυνειδησίας κάποιων”.

Στη Χαλκιδική και τη Μύκονο μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα:

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

“Κατεπείγουσα ανάγκη μόνιμου μηχανισμού στήριξης”

“Η υγεία όλων είναι πάνω απ` όλα. Ακόμη κι αν αυτό μεταφράζεται σε μεγάλα οικονομικά κόστη και σημαντικές επιχειρηματικές απώλειες. Γι’ αυτό και είναι κατεπείγουσα πλέον η ανάγκη σχεδιασμού ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε περιοχές που μπαίνουν ουσιαστικά σε καθεστώς lockdown”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Είναι τραγικά αυτά που ζούμε χάρη στην ασυνειδησία κάποιων επιχειρηματιών που έφεραν την Κασσάνδρα σε αυτό το σημείο», επισημαίνει από την πλευρά της, η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά- Δημητροπούλου.

«Δυστυχώς, η τουριστική σεζόν για τη Χαλκιδική έχει τελειώσει» , ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Κουφίδης.Προληπτικά τεστ, τηλεργασία, διαφορετικά ωράρια και οργάνωση της εργασίας σε τμήματα είναι κάποια από τα μέτρα που εξετάζουν οι επιχειρήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την ομαλή λειτουργία και την ασφαλή επιστροφή των εργαζόμενων από τις διακοπές.

Οι κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Κανένας εφησυχασμός το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι “πάντα έτοιμη να επικαιροποιεί τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και τα οποία στηρίζονται στα πραγματικά δεδομένα που δίνονται καθημερινά στη δημοσιότητα με απόλυτη διαφάνεια”. Το εμβόλιο αυτό το νωρίτερο που μπορεί να έρθει στην Ελλάδα είναι τον Δεκέμβριο του 2020.

ΣΥΡΙΖΑ: 12 παλινωδίες της κυβέρνησης

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τους χειρισμού στην αντιμετώπιση του κορονοϊου ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά σε 12 παλινωδίες, όπως τις χαρακτηρίζει, της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει σε “δραματική” αύξηση των κρουσμάτων. Επισης, κάσνει λόγο για “άνοιγμα τουρισμού άρον-άρον και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, όπως απαίτησαν κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον κ. Μητσοτάκη ξένοι tour operators. Αντιθέτως όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, “η κυβέρνηση αρνήθηκε να αυξηθούν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες, με πολίτες να στοιβάζονται σαν σαρδέλες”.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου αιτήσεις για αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον μήνα Ιούνιο

Την επόμενη εβδομάδα, πιστώνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν το 40% των ενοικίων τους την περίοδο της καραντίνας τα ποσά που τούς επιστρέφει το κράτος, προκειμένου να συμψηφιστούν με βεβαιωμένες οφειλές.

Το 30% των απωλειών που είχαν οι ιδιοκτήτες, θα συμψηφιστεί με φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.

Η δυνατότητα καταβολής μειωμένου ενοικίου κατά 40%, από όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, ισχύει και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ το συνολικό κόστος του μέτρου επιστροφής φόρου υπολογίζεται σε πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Ελλάδος: Συρρίκνωση τουριστικών εισπράξεων το πρώτο εξάμηνο του 2020

Έλλειμμα ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο του 2020, έναντι πλεονάσματος 805 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, ως συνέπεια της καθίζησης που υπέστησαν οι τουριστικές εισπράξεις που διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο 2020 σε 64 εκατ. ευρώ, έναντι εισπράξεων 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2019.

Σε ποσοστιαίο επίπεδο, οι αφίξεις ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 76,9% και 87,5% αντίστοιχα.

Πηγή:ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Λία Χριστάρα, Νίκος Καπόγλης, Θάνος Τσίρος, Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος