Εκατό εκατομμύρια εξετάσεις για καρκίνο δεν έγιναν στην Ε.Ε. λόγω πανδημίας

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι 100 εκατομμύρια τεστ καρκίνου (προληπτικός έλεγχος ή σαρωτές) δεν πραγματοποιήθηκαν σε όλη την ήπειρο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covida-19 στις υπηρεσίες υγείας, δηλαδή καθυστερήσεων στη διάγνωση και παραπομπή για θεραπεία.

Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο αδιάγνωστα κρούσματα στην Ευρώπη, διευκρίνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει ένα μητρώο ανισοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα διαφορετικά ποσοστά θανάτου από καρκίνο σε ολόκληρο το μπλοκ, ως μέρος μιας δράσης για τη μείωση του αυξανόμενου ποσοστού εμφάνισης της νόσου.

«Αυτό θα εντοπίσει τάσεις, διαφορές και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών, ώστε να μπορέσουμε να στοχεύσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας», είπε η φον ντερ Λάιεν, ενώ αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά ένα τρίτο έως το 2040.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει τον καρκίνο ως μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και νοσηρότητας στην ευρωπαϊκή περιοχή, που ευθύνεται για περισσότερο από το 20 τοις εκατό όλων των θανάτων. Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ προσβλήθηκαν από καρκίνο, ενώ 1,3 εκατομμύρια πέθαναν από τη νόσο.

Μιλώντας την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, είπε ότι τα τεστ αναζήτησης, διάγνωσης και θεραπείας καρκίνου «υπέστησαν άνευ προηγουμένου ζημιά καθώς οι υπηρεσίες υγείας προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στον κορονοϊό».

Αναφερόμενος σε επίσημα στοιχεία από την ευρωπαϊκή περιοχή των δύο τελευταίων ετών, ο Kluge επεσήμανε ότι η διάγνωση των επιθετικών όγκων μειώθηκε κατά 44 τοις εκατό στο Βέλγιο, οι εξετάσεις του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 46 τοις εκατό στην Ιταλία και οι διαγνώσεις καρκίνου κατά 34 τοις εκατό χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν στην Ισπανία.

Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει οικονομικά αποδοτικές πολιτικές βασισμένες σε στοιχεία που θα επιταχύνουν την εξάλειψη του καρκίνου ως απειλητικής για τη ζωή ασθένειας στην Ευρώπη και την Ασία.

Πηγή: Kurir.rs
Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος