ΕΦΕΤ: Δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα ο κορονοϊός

Καθησυχαστικός ήταν ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας, ως προς το θέμα της ασφάλειας τροφίμων από τον κορονοϊό, σύμφωνα με απαντήσεις σε ερωτήματα που του τέθηκαν από την TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Με τα δεδομένα που υπάρχουν, προκύπτει ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα και ούτε υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός μεταδόθηκε από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων.

Σημειώνεται ότι ο φορέας πιστοποίησης συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με τον ΕΦΕΤ και μεταξύ άλλων τον έχει πιστοποιήσει για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας με βάση το πρότυπο ISO 9001:2015.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της TÜV HELLAS, τα τρόφιμα με τα έως τώρα δεδομένα δεν μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και επομένως δεν είναι αιτίες μόλυνσης του ανθρώπου. Επομένως τα μέτρα ασφάλειας αφορούν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου από άτομο σε άτομο και όχι από το τρόφιμο στον άνθρωπο, ξεκαθαρίζει ο κ. Ζαμπέλας.

Ο κ Ζαμπέλας, τόνισε πως οι κορονοϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα. Χρειάζονται ως ξενιστή ένα ζώο ή άνθρωπο για να πολλαπλασιαστούν.

Τόνισε επίσης τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων

Έτσι, όπως εξηγεί, η «κοινωνικής αποστασιοποίησης» από τους καταναλωτές όταν αγοράζουν τρόφιμα από καταστήματα ή αγορές, ενώ υπενθύμισε ότι στην ΕΕ εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες υγιεινής στην παραγωγή τροφίμων.

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις της πανδημίας να συμβάλλουν σε μία ενδεχόμενη διατροφική κρίση, λόγω των περιορισμών που υπήρξαν στο εμπόριο, τις μεταφορές και σε άλλους κλάδους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ