Αυξημένα τα ψυχολογικά προβλήματα της γενιάς Z σύμφωνα με μελέτη

Ένα μικρότερο ποσοστό της γενιάς Z (γεννημένοι μεταξύ 1995 – 2012) ευημερεί σε σύγκριση με τους millennials – χιλιετείς – (γεννημένους μεταξύ 1981 – 1996), στην ίδια ηλικία, και τα μέλη της γενιάς Z είναι πολύ λιγότερο πιθανό να περιγράψουν την ψυχική τους υγεία ως «άριστη», σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Λιγότεροι από τους μισούς (47%) Αμερικανούς της γενιάς Z ευημερούν στη ζωή τους – ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλες τις γενιές στις ΗΠΑ σήμερα και ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους χιλιετείς στην ίδια ηλικία», αναφέρει έκθεση της Gallup και του Walton Family Foundation.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα 14.9.2023, έχει ως στόχο να αποτυπώσει τις φωνές της γενιάς Z σε βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η γενιά. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερα από 3.000 άτομα ηλικίας 12-26 ετών τον Απρίλιο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

«Οι αποφάσεις που επηρεάζουν τη δημόσια πολιτική, τα μαθησιακά περιβάλλοντα και τους χώρους εργασίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προοπτικές της Γενιάς Ζ, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις λύσεις που ανταποκρίνονται καλύτερα στις μοναδικές τους ανάγκες», αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 41% των μελών της γενιάς Z ηλικίας 18 έως 26 ετών ευημερούν, ενώ οι χιλιετείς στην ίδια ηλικία ευημερούσαν σε ποσοστό περίπου 60%.

Ένα πράγμα που είναι σημαντικό να έχετε κατά νου: Η έρευνα για τις γενεές είναι αμφιλεγόμενη.

Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι ετικέτες των γενεών είναι επιβλαβείς και αντιεπιστημονικές.

Και νωρίτερα φέτος, το Κέντρο Ερευνών του Pew επεσήμανε ότι ορισμένες τάσεις που φαίνονται να είναι μετατοπίσεις γενεών μπορεί στην πραγματικότητα να είναι διαφορές που βασίζονται στο στάδιο ζωής και την ηλικία και μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγώνες της ψυχικής υγείας της γενιάς Z είναι διαφορετικοί

Σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές σήμερα, η μελέτη Gallup-WFF αναφέρει ότι τα μέλη της γενιάς Z είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν ότι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, ανησυχία και μοναξιά.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι βρήκαν «ενδείξεις ότι τα ζητήματα ψυχικής υγείας της γενιάς Z διαφέρουν από εκείνα των προηγούμενων γενεών στην ίδια ηλικία». Όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν την τρέχουσα ψυχική τους υγεία ή ευημερία, μόνο το 15% των μελών της γενιάς Z ηλικίας 18-26 ετών δήλωσαν ότι είναι άριστη.

Αυτή είναι μια απότομη πτώση σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το 52% των millenials στο ίδιο ηλικιακό φάσμα δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία ήταν άριστη και το 2004, το 55% των ατόμων ηλικίας 18-26 ετών συμπεριλαμβανομένων τόσο των millenials όσο και των ερωτηθέντων της γενιάς Χ – (γεννημένοι μεταξύ 1965 – 1980) δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία ήταν άριστη.

Γιατί υπήρξε τόσο σημαντική μείωση; Σύμφωνα με τη μελέτη, τόσο οι millenials όσο και τα μέλη της Γενιάς Χ «αναφέρουν σήμερα πολύ χαμηλότερες αξιολογήσεις ψυχικής υγείας» από ό,τι πριν από μια δεκαετία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που αναδεικνύει τα προβλήματα ψυχικής υγείας της γενιάς Z.

Νωρίτερα φέτος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η κακή ψυχική υγεία παραμένει ένα «σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας» για τους εφήβους, ιδίως μεταξύ των έφηβων κοριτσιών.

Μια έκθεση του 2018 από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με άλλες γενιές, περισσότερα μέλη της γενιάς Z θεωρούσαν ότι η ψυχική τους υγεία ήταν μέτρια ή κακή. Εκείνη την εποχή, ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης χαρακτήρισε τη μετατόπιση ανησυχητική, αλλά σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει και ένα θετικό σημάδι.

«Αυτή η γενιά μπορεί να είναι πιο συντονισμένη στο να αναγνωρίζει προβλήματα με την ψυχική της υγεία από ό,τι οι παλαιότερες γενιές», δήλωσε ο ψυχολόγος Άρθουρ Έβανς.

Οι δημοσκόποι ρώτησαν επίσης τη γενιά Z για άλλα θέματα

Η ψυχική υγεία δεν είναι το μόνο θέμα που διερευνά η μελέτη.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Περίπου οι μισοί (53%) από τους φοιτητές της γενιάς Z που θέλουν να ακολουθήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να το αντέξουν οικονομικά.
  • Το 40% των φοιτητών της γενιάς Z δήλωσαν ότι ανησυχούν πολύ ή λίγο για την οπλοκατοχή στο σχολείο τους.
  • Η απόκτηση «αρκετών χρημάτων για να ζήσουν άνετα» είναι η «πιο συχνά αναφερόμενη ελπίδα της γενιάς Z για το μέλλον», με το 69% των ερωτηθέντων να την κατατάσσουν στις κορυφαίες επιθυμίες τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη τους έκθεση για αυτή την αντιπροσωπευτική σε εθνικό επίπεδο ομάδα, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Σκοπεύουν να συνεχίσουν να διενεργούν έρευνες για τα μέλη της γενιάς Z στο μέλλον, ώστε να παρέχουν περισσότερα στοιχεία για τους υπεύθυνους της λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος