Άτυπη έρευνα των NYT με 700 επιδημιολόγους: Ο κίνδυνος ελλοχεύει και μετά τους εμβολιασμούς

Την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται σε κλοιό πανδημίας και ξεκινούν οι χώρες σταδιακά τους εμβολιασμούς, πολλοί επιδημιολόγοι δεν αναμένουν την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητας προτού εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σύμφωνα με άτυπη έρευνα των New York Times οι μισοί από τους 700 επιδημιολόγους, στους οποίους αποτάνθηκαν, δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους -ειδικά αυτή την περίοδο που ο κορoνοϊός εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι την άνοιξη, μέχρις ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.

Τρεις στους δέκα είπαν ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές, όταν εμβολιαστούν και οι ίδιοι, ενώ ένα μικρό ποσοστό επεσήμανε ότι θα μπορέσουμε να ανασάνουμε πιο ελεύθερα το καλοκαίρι, εφόσον εμβολιαστεί ο πληθυσμός με λίαν αποτελεσματικά εμβόλια.

Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για πολλές άγνωστες παραμέτρους, όπως η διάρκεια της ανοσίας, οι πιθανές μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι προκλήσεις στη διανομή του εμβολίου και η πιθανή απροθυμία ορισμένων ομάδων του πληθυσμού να εμβολιαστούν. Οι ίδιοι ζουν με πολύ αυστηρότερες προφυλάξεις από το μέσο Αμερικανό καθώς έχουν μάθει από την περασμένη άνοιξη πολλά περισσότερα για τους τρόπους διασποράς του κορονοϊού και τι μπορεί να τον φρενάρει.

Σε ερώτηση ποιες θεωρούν πιο επικίνδυνες δραστηριότητες για διασπορά του κορονοϊού οι περισσότεροι επιδημιολόγοι απάντησαν την παρουσία σε αθλητικές οργανώσεις, θέατρα και κινηματογράφους, σε γάμους ή κηδείες ή επαφές με άτομα που δεν γνωρίζουν καλά. Μάλιστα τρεις στους τέσσερις είπαν ότι θα κάνουν Χριστούγεννα, ή άλλες γιορτές το χειμώνα μόνον με μέλη των νοικοκυριών τους ή προτιμούν να μη γιορτάσουν.

Στις λιγότερο επικίνδυνες ενέργειες τις οποίες κάνουν και οι ίδιοι αυτό το διάστημα, εντάσσουν την παραλαβή αλληλογραφίας, ακόμη και χωρίς προφυλάξεις, τη βόλτα ή την άσκηση στο δρόμο και τη συνάντηση με φίλους σε εξωτερικούς όμως χώρους. Τέλος επισκέπτονται είτε παντοπωλεία είτε φαρμακεία.

Επιμένουν πως ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, η απόλυτη κανονικότητα στις ζωές μας θα επιστρέψει σε ένα χρόνο και πως μέχρι τότε ίσως η χρήση της μάσκας να συνεχιστεί, όπως και όπου είναι δυνατόν η τηλεργασία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος