Αθ. Σκουτέλης: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ώρα, που πληθαίνουν οι χώρες που βάζουν “φρένο” στο εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με το σκεπτικό ότι δεν μετείχε στις κλινικές δοκιμές ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας ενισχύεται με 410.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca τη Δευτέρα και άλλες 300.000 τον Μάρτιο. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης δήλωσε πως πρόκειται για ένα καλό εμβόλιο, ασφαλές για τους πολίτες και πολύ αποτελεσματικό κατά της Covid-19 καθώς πάνω από 75% που έχουν εμβολιαστεί δεν μεταδίδουν τον ιό.

Ο κ. Σκουτέλης διευκρίνισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του σε ηλικίες άνω των 65 ετών, γεγονός που οδηγεί κάποιες χώρες να αποφασίζουν στη μη χορήγησή του σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Παράλληλα επεσήμανε ότι η διάρκεια του καλύπτει 3 μήνες

Όλα τα εμβόλια που υπάρχουν μέχρι στιγμής (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) έχουν ποσοστά που αγγίζουν μέχρι και το 100% να μη νοσήσει κάποιος ή αν νοσήσει να παρουσιάσει ήπια συμπτώματα.
Ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο της AstraZeneca μετά από 3 μήνες είναι στο 75% ποσοστό υψηλό και έτσι δίνεται η δυνατότήτα η δεύτερη δόση να γίνει αργότερα και να γίνουν περισσότερα εμβόλια σε αυτό το κρίσιμο διάστημα των δύο μηνών (Φεβρουάριος, Μάρτιος). Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι το α’ 3μηνο θα έχουμε 2,5 εκατ. δόσεις, στο β΄ 3μηνο 5 εκατ. δόσεις από όλα τα εμβόλια συν επιπλέον 1,2 εκατ. της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό, που σημαίνει ότι 5-6 εκατ άτομα θα έχουν εμβολιαστεί άνθρωποι μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος