Αγοράκι ενός έτους, πέθανε από εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα

Ένα νήπιο από το Αρκάνσας πέθανε αφού μολύνθηκε από μια σπάνια εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα στην οποία εκτέθηκε σε ένα κλαμπ του Λιτλ Ροκ.

Το 16 μηνών παιδί έπαιζε σε στάσιμα νερά της λέσχης όταν μολύνθηκε από τη Naegleria fowleri, μια αμοιβάδα που ζει στο νερό και προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο και καταστρέφει τους ιστούς, σκοτώνοντας σχεδόν το 100% των θυμάτων της.

Το Υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας επιβεβαίωσε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι το υδάτινο πάρκο όπου έπαιζε το νεαρό αγόρι και πιθανότατα πολλά άλλα παιδιά περιείχε ίχνη της αμοιβάδας. Ο σύλλογος έκλεισε αμέσως τον εν λόγω χώρο.

Ο ιατροδικαστής της πολιτείας δήλωσε ότι το παιδί, Μάικλ Αλεξάντερ Πόλοκ ΙΙΙ, πέθανε το βράδυ της 4ης Σεπτεμβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων του Αρκάνσας στο Λιτλ Ροκ.

Πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πέντε θύματα της εγκεφαλοφάγου λοίμωξης φέτος, με πιο πρόσφατο έναν κάτοικο του Τέξας που πέθανε μετά το κολύμπι του σε λίμνη του Όστιν.

Η Naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός που ζει σε ζεστό γλυκό νερό, το είδος που αναβλύζει από τα σιντριβάνια σε πλατείες.

Όταν το παράσιτο εισέρχεται στη μύτη και ταξιδεύει μέσω των ρινικών διόδων, φτάνει στον εγκέφαλο όπου τρέφεται με εγκεφαλικό ιστό, οδηγώντας σε σοβαρή νευρολογική βλάβη. Η λοίμωξη ονομάζεται πρωτοπαθής αμοιβάδα της μηνιγγο-εγκεφαλίτιδας (PAM).

Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος μεσολάβησε μεταξύ της έκθεσης του Μάικλ στον οργανισμό που καταστρέφει τον εγκέφαλο και του θανάτου του, αν και η λοίμωξη συνήθως εξελίσσεται γρήγορα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ μίας και 12 ημερών μετά το κολύμπι σε μολυσμένο νερό και ο θάνατος συνήθως ακολουθεί περίπου πέντε ημέρες αργότερα.

Τα συμπτώματα αρχικά μοιάζουν με ιό, όπως πονοκέφαλος, ναυτία, πυρετός και δυσκαμψία στον αυχένα. Όμως γρήγορα εξελίσσονται σε πιο σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιληπτικών κρίσεων, των παραισθήσεων, του κώματος και συχνά του θανάτου.

Μόλις 157 περιπτώσεις ΠΑΜ επιβεβαιώθηκαν από το 1962 έως το 2022, αλλά μόνο τέσσερις άνθρωποι επέζησαν.

Το Υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας, το οποίο έστειλε δείγματα νερού στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για έλεγχο, δήλωσε: «Το CDC ανέφερε ότι ένα δείγμα επιβεβαιώθηκε ότι έχει βιώσιμο Naegleria fowleri. Τα υπόλοιπα δείγματα εκκρεμούν ακόμη. Το τμήμα έχει έρθει σε επαφή με το κλαμπ Country Club of Little Rock και ήταν συνεργάσιμο στις έρευνες με την υγειονομική υπηρεσία».

Αν και γενικά πολύ σπάνια, πιστεύεται ότι υπήρξαν τουλάχιστον άλλα πέντε θύματα στις ΗΠΑ φέτος. Τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας στο Τέξας πέθανε από τη λοίμωξη αφού έκανε μπάνιο στη λίμνη Λίντον Β. Τζόνσον κοντά στο Όστιν.

Το περιστατικό αυτό συνέβη περίπου ένα μήνα μετά από έναν παρόμοιο θάνατο στη Γεωργία. Λίγες εβδομάδες πριν από την περίπτωση της Γεωργίας, ένα δίχρονο παιδί στη Νεβάδα υπέκυψε στη μόλυνση από την αμοιβάδα.

Ένας άλλος θάνατος λόγω της μόλυνσης αναφέρθηκε στην κομητεία Σάρλοτ της Φλόριντα, περίπου 70 μίλια νότια της Τάμπα, τον Μάρτιο.

Το τελευταίο κρούσμα που αναφέρθηκε στο Αρκάνσας ήταν το 2013, όταν ένα 12χρονο κορίτσι ονόματι Κάλι Χάρντιγκ που προσβλήθηκε από τη μόλυνση από ένα υδάτινο πάρκο και επέζησε.

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος