Κανένας θάνατος από Candida Auris στην Πάτρα – Δεν χρειάζεται πανικός, λέει η Α. Μαστοράκου (video)

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι στην Πάτρα σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι από τον μύκητα Candida Auris. Καθησυχαστική εμφανίζεται και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου συνιστώντας ψυχραιμία. Η ίδια δήλωσε στην ΕΡΤ και την δημοσιογράφο Αθανασία Σταμοπούλου ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Την περίοδο της πανδημίας καταγράφηκε αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ο μύκητας Candida Auris εντοπίζεται μεταξύ των πολυανθεκτικών στελεχών στις μονάδες και απασχολεί την κοινότητα για την ανθεκτικότητα παραμονής του στις επιφάνειες.

Η Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα.

Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους.

Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων εν τω συνόλω, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Επισημαίνεται από τον ΕΟΔΥ ότι η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος