ertnews.gr

Πρώτη κλινική δοκιμή εμφύτευσης βλαστοκυττάρων σε έμβρυα

22/07 20:31
Πρώτη κλινική δοκιμή εμφύτευσης βλαστοκυττάρων σε έμβρυα

epa02311221 A women looks at a fetus inside a small bottle, on display in an exhibition, entitled O Corpo Humano Como Nunca O Viu... (lit.: The Human Body as you have never seen it...), at the Alfandega do Porto, in Porto, Portugal, 01 September 2010. The exhibition directed by Chief Medical Advisor Roy Glover, presents human bodies and body parts that have been preserved through a Polymer Preservation process. The exhibition opens to the public on 02 September. EPA/JOSE COELHO .

Την πρώτη στον κόσμο κλινική δοκιμή εμφύτευσης βλαστικών κυττάρων σε μωρά, που βρίσκονται ακόμη στην μήτρα, πρόκειται να εφαρμόσουν Βρετανοί και Σουηδοί επιστήμονες. Όπως ανακοίνωσαν, στόχος τους είναι τα κύτταρα αυτά να λειτουργήσουν θεραπευτικά για αυτά τα παιδιά, τα οποία πρόκειται να γεννηθούν με μια ανίατη ασθένεια, που καθιστά εύθραυστα τα οστά τους.

Σύμφωνα με το BBC, η δοκιμή, που θα αρχίσει τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα πραγματοποιηθεί από επιστήμονες του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του βρετανικού νοσοκομείου Great Ormond Street. Τα βλαστοκύτταρα θα προέλθουν από έμβρυα των οποίων η κύηση έχει τερματισθεί πρόωρα.

Η λεγόμενη «ατελής οστεογένεση» εμφανίζεται με συχνότητα περίπου μία φορά ανά 25.000 γεννήσεις και μπορεί να αποβεί μοιραία για τα μωρά που γεννιούνται με πολλαπλά κατάγματα. Ακόμη και όσα παιδιά επιβιώνουν, στη συνέχεια μπορεί να παθαίνουν μέχρι και 15 κατάγματα ετησίως, να έχουν εύθραυστα δόντια, να μην ακούνε καλά και να έχουν άλλα αναπτυξιακά προβλήματα. Η σοβαρή νόσος προκαλείται από ανωμαλίες στο DNA του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Με την εισαγωγή, προγεννητικά στο έμβρυο, βλαστικών κυττάρων δωρητών, οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να μετριάσουν τα συμπτώματα της πάθησης. Σκοπός είναι να εξελιχθούν τα βλαστικά κύτταρα σε υγιή οστά, περιορίζοντας έτσι τα πιθανά κατάγματα.

Η πρώτη κλινική δοκιμή θα γίνει σε 15 μωρά, στα οποία θα εισαχθούν βλαστοκύτταρα τόσο πριν τη γέννησή τους, όσο και μετά. Σε άλλα 15 παιδιά η ίδια θεραπεία θα γίνει μόνο μετά τη γέννησή τους, για λόγους σύγκρισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version