Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση που συνδέει τις εξελίξεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, με την τροφική αλυσίδα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στην Κύθνο. Το θέμα της είναι οι τρόποι μαγειρέματος των «νέων» ψαριών που έχουν «εισβάλλει» και κολυμπούν στις θάλασσές μας, αλλά και η επίπτωση που θα έχει η κατανάλωσή τους και η ένταξή τους στις διατροφικές μας επιλογές, στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Πρόκειται για διοργάνωση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και την παρουσίαση θα κάνουν «ο σεφ Γιώργος Τσούλης / Giorgos Tsoulis, με εύκολες και νόστιμες συνταγές και η βιολόγος Γιώτα Σωτηροπούλου με πρωτότυπες παρασκευές ξενικών».
Όπως αναφέρει το WWF Greece: «Τα ξενικά είδη, τα ψάρια δηλαδή εκείνα και οι θαλάσσιοι οργανισμοί που έχουν εισβάλει εδώ και δεκαετίες στη Μεσόγειο λόγω της κλιματικής κρίσης και της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας, αποτελούν μια μεγάλη απειλή, καθώς φέρνουν ανισορροπία στο θαλάσσιο περιβάλλον, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τα αυτόχθονα είδη περιορίζοντας τον διαθέσιμο χώρο και τη διαθέσιμη τροφή για εκείνα. Ως εκ τούτου μιλάμε για μια πραγματική απειλή για τις θάλασσές μας και τη ζωή που φιλοξενούν.
Μεταξύ λοιπόν των προσεγγίσεων που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει προκρίνει για αυτήν την απειλή, είναι και η ανάδειξη του γεγονότος ότι αυτά τα ψάρια – για όσους επιλέγουν να καταναλώσουν ψαρικά – μπορούν να είναι το ίδιο θρεπτικά και αξιοποιήσιμα όπως και όλα τα υπόλοιπα γνωστά είδη.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι η αλιεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει και αυτά τα είδη στην στόχευσή της και έτσι να βοηθήσει από πλευράς της στην αποκατάσταση της επιθυμητής οικολογικής ισορροπίας.
Αυτό δεν σημαίνει προώθηση της ψαροφαγίας αλλά των υπεύθυνων επιλογών όλων, όποιες και αν είναι αυτές».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος