Το Βιετνάμ μάχεται την εξάπλωση του πλαστικού στον ειδυλλιακό κόλπο Χα Λονγκ Μπέι

Η Βου Θι Θινχ, κάθεται στην άκρη της μικρής ξύλινης βάρκας της και μαζεύει ένα μπλοκ από φελιζόλ από τα ήρεμα νερά του κόλπου Χα Λονγκ του Βιετνάμ. Δεν είναι ακόμα 9 π.μ., αλλά ένα σωρό σημαδούρες από φελιζόλ, πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια μπύρας βρίσκονται πίσω της.

Είναι το πιο ορατό σημάδι των ανθρώπινων επιπτώσεων που έχουν υποβαθμίσει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, διάσημο για τα λαμπερά γαλαζοπράσινα νερά του, διάσπαρτα με πανύψηλα νησιά από ασβεστόλιθο, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή τροπικού δάσους.

«Αισθάνομαι πολύ κουρασμένη επειδή μαζεύω σκουπίδια στον κόλπο όλη μέρα χωρίς πολλή ξεκούραση», δήλωσε η 50χρονη Θινχ, η οποία εργάζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ως συλλέκτρια σκουπιδιών.

«Πρέπει να κάνω πέντε με επτά ταξίδια με το σκάφος κάθε μέρα για να τα μαζέψω όλα».

Από τις αρχές Μαρτίου, 10.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών – αρκετά για να γεμίσουν τέσσερις ολυμπιακές πισίνες – έχουν συλλεχθεί από το νερό, σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο του κόλπου Χα Λονγκ.

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια ήταν ιδιαίτερα οξύ τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς ένα σχέδιο αντικατάστασης των σημαδούρων από φελιζόλ στις ιχθυοκαλλιέργειες με πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις απέτυχε και οι ψαράδες πέταξαν το περιττό πολυστυρένιο στη θάλασσα.

Οι αρχές διέταξαν 20 φορτηγίδες, οκτώ βάρκες και μια ομάδα δεκάδων ατόμων να ξεκινήσουν τον καθαρισμό, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντο Τιεν Θανχ, συντηρητής στο Τμήμα Διαχείρισης του κόλπου Χα Λονγκ, δήλωσε ότι οι σημαδούρες ήταν ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα, αλλά παραδέχθηκε: «Ο κόλπος Χα Λονγκ βρίσκεται υπό πίεση».

Ανθρώπινα απόβλητα

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια επισκέπτες ήρθαν να επισκεφθούν τα εντυπωσιακά ασβεστολιθικά καρστώματα του κόλπου Χα Λονγκ, στη βορειοανατολική ακτή του Βιετνάμ, το 2022.

Οι αρχές ελπίζουν ότι ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στα οκτώμισι εκατομμύρια φέτος.

Όμως η δημοτικότητα της περιοχής και η επακόλουθη ραγδαία ανάπτυξη της πόλης Χα Λονγκ η οποία τώρα φιλοξενεί τελεφερίκ, λούνα παρκ, πολυτελή ξενοδοχεία και χιλιάδες νέες κατοικίες, έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο οικοσύστημά της.

Οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι υπήρχαν αρχικά περίπου 234 είδη κοραλλιών στον κόλπο, ενώ τώρα ο αριθμός τους είναι περίπου ο μισός.

Υπήρξαν σημάδια ανάκαμψης την τελευταία δεκαετία, με την κάλυψη των κοραλλιών να αυξάνεται σιγά-σιγά και πάλι και τα δελφίνια -που εκδιώχθηκαν από τον κόλπο πριν από μια δεκαετία- να επιστρέφουν σε μικρούς αριθμούς, καθώς η απαγόρευση της αλιείας στα κεντρικά τμήματα του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς διεύρυνε την πηγή τροφής τους.

Τα απόβλητα όμως, τόσο τα πλαστικά όσο και τα ανθρώπινα, εξακολουθούν να αποτελούν τεράστια ανησυχία.

«Υπάρχουν τόσες πολλές μεγάλες κατοικημένες περιοχές κοντά στον κόλπο Χα Λονγκ», δήλωσε ο συντηρητής Θανχ.

«Τα οικιακά απόβλητα από αυτές τις περιοχές, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το οικολογικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει και τους κοραλλιογενείς υφάλους.

«Η πόλη Χα Λονγκ μπορεί πλέον να διαχειριστεί μόλις πάνω από το 40% των λυμάτων της».

Το πλαστικό μιας χρήσης απαγορεύεται πλέον στα τουριστικά σκάφη και το συμβούλιο διαχείρισης του κόλπου Ha Long Bay λέει ότι η γενική χρήση πλαστικού στα σκάφη έχει μειωθεί κατά 90% από την κορύφωσή της.

Ωστόσο, τα σκουπίδια που παράγονται στην ξηρά εξακολουθούν να παρατάσσονται σε τμήματα της παραλίας, με μια ομάδα συλλεκτών σκουπιδιών να μην μπορεί να εμποδίσει την προσοχή των τουριστών.

Έκρηξη πλαστικής ρύπανσης

Ο Φαμ Βαν Του, κάτοικος της περιοχής και ανεξάρτητος ξεναγός, δήλωσε ότι έχει λάβει πολλά παράπονα από επισκέπτες.

«Διάβασαν στα μέσα ενημέρωσης ότι ο κόλπος Χα Λονγκ είναι όμορφος, αλλά όταν είδαν πολλά πλωτά σκουπίδια, δεν ήθελαν να κολυμπήσουν ή να κάνουν κανό και δίσταζαν να πουν στους φίλους και την οικογένειά τους να τον επισκεφθούν», είπε.

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη, η αστικοποίηση και η αλλαγή του τρόπου ζωής στο κομμουνιστικό Βιετνάμ έχουν οδηγήσει σε «κρίση πλαστικής ρύπανσης», σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μια έκθεση του 2022 εκτιμά ότι κάθε χρόνο παράγονται 3,1 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, με τουλάχιστον το 10% να διαρρέει στις υδάτινες ροές, καθιστώντας το Βιετνάμ έναν από τους πέντε μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς ρυπαντές των ωκεανών του κόσμου.

Ο όγκος της διαρροής θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Λαρίσα Χέλφερ, 21 ετών, η οποία ταξίδεψε στο Βιετνάμ από το σπίτι της στη Γερμανία, δήλωσε ότι ο κόλπος Χα Λονγκ ήταν πανέμορφος, αλλά το πρόβλημα των σκουπιδιών θα είναι μία από τις πιο έντονες αναμνήσεις της από το ταξίδι.

«Κανονικά θα μπορούσατε να πείτε: «Κοιτάξτε τη θέα! Κοιτάξτε τα ψαροχώρια!» δήλωσε στο AFP.

Όμως, εδώ «πρέπει να μιλήσεις για τα σκουπίδια, λέγοντας «ω Θεέ μου, κοίτα τα πλαστικά μπουκάλια και τα πράγματα στη θάλασσα,]. Και αυτό σε κάνει να νιώθεις θλίψη.

Η Θινχ, η συλλέκτρια σκουπιδιών, μεγάλωσε στο Χα Λονγκ και θυμάται έναν πολύ διαφορετικό κόλπο. «Δεν φαινόταν τόσο τρομερός», είπε.

«Φυσικά, η πολλή δουλειά με κουράζει και με εκνευρίζει», παραδέχτηκε. “Όμως, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος