Σουηδία: Η SAS θα σταματήσει την πώληση αφορολογήτων ειδών εν πτήσει

Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι των Σκανδιναβικών Αερογραμμών (SAS), η εταιρεία θα σταματήσει την πώληση αφορολογήτων ειδών μέσα στα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Με την απόφαση αυτή επιχειρείται η εξοικονόμηση καυσίμων για τα αεροσκάφη, καθώς και η προσέγγιση του στόχου της μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών  κατά τουλάχιστον 25% έως το 2030.

Η μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αποτελεί προτεραιότητα-στόχο για τις Σκανδιναβικές Αερογραμμές, δεδομένης και της περιβαλλοντικής εκστρατείας στη Σουηδία, μέσω της οποίας οι πολίτες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς πιο φιλικά προς το περιβάλλον (όπως το τρένο) και να αποφεύγουν τις συχνές πτήσεις. Τέτοιες «πράσινες» πρακτικές αποτελούν πρόκληση για τη βιομηχανία των αερομεταφορών, δεδομένων των υψηλών τιμών των καυσίμων και λαμβάνοντας υπόψη τον ολοένα και σκληρότερο ανταγωνισμό.

Ο Ρίκαρντ Γκούσταφσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SAS δήλωσε τον Μάιο ότι η αυξανόμενη συζήτηση για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες σουηδικές εταιρίες να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να προτιμούν το τρένο από τις πτήσεις μικρών αποστάσεων.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας πιο «πράσινης» και οικονομικότερης πολιτικής, οι υπεύθυνοι των Σκανδιναβικών αερογραμμών ανακοίνωσαν σήμερα (5/6) ότι από το φθινόπωρο η SAS θα σταματήσει  την πώληση αφορολογήτων ειδών κατά τη διάρκεια των πτήσεων, ώστε να περιορίσει την κατανάλωση των καυσίμων στα αεροσκάφη της μειώνοντας το βάρος εντός των αεροσκαφών.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της SAS για τις εμπορικές δραστηριότητες Καρλ Σάντλουντ δήλωσε από τη μεριά του: “Κάθε βήμα στην πορεία για τη βιώσιμη μετακίνηση είναι σημαντικό. Κάθε πρωτοβουλία για τη μείωση του βάρους και κατά συνέπεια του περιορισμού της κατανάλωσης καυσίμων βοηθά”.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος των Σκανδιναβικών αερογραμμών, οι πωλήσεις αφορολογήτων ειδών στο αεροπλάνο έχουν μειωθεί και η εταιρία αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες που κανονικά θα έκαναν τις αγορές τους μέσα στο αεροσκάφος.

Η SAS εξετάζει και άλλες πρακτικές για την εφαρμογή πολιτικών με σκοπό τη μείωση του κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέτοιες πρωτοβουλίες αφορούν τον εκσυγχρονισμό του στόλου της εταιρείας, την ενδεχόμενη χρήση βιοκαυσίμων, καθώς και την προσπάθεια ανάπτυξης ενός ηλεκτρικού και υβριδικού αεροσκάφους σε συνεργασία με την Airbus.

Η απόφαση της SAS, να σταματήσει την πώληση αφορολόγητων ειδών εντός του αεροσκάφους, ακολουθεί το παράδειγμα των ολλανδικών αερογραμμών KLM, οι υπεύθυνοι των οποίων είχαν κάνει λόγο για αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά και είχαν ξεκινήσει τη ζήτηση για να σταματήσουν την πώληση αφορολογήτων ειδών.

Οι υπεύθυνοι των Σκανδιναβικών αερογραμμών δήλωσαν ότι θα λάβουν και άλλα μέτρα για τη μείωση του βάρους στις πτήσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Julio Cortez

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος