Ορθή διαχείριση των τοξικών κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στις Σέρρες

Array

Ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων λειτουργεί στις Σέρρες. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν ο ΤΟΕΒ Νιγρίτας σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αγρότες της περιοχής μόλις συνειδητοποίησαν ότι οι κίνδυνοι από τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που εγκαταλείπονται στα χωράφια είναι πρώτα από όλα επικίνδυνα για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπριασούλης οι κενές συσκευασίες των φυτοφαρμάκων δεν είναι απλώς επικίνδυνα αλλά τοξικά απόβλητα σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό της Ε.Ε.

Έτσι γίνεται ακόμη πιο εύκολα κατανοητή η αναγκαιότητα ορθής διαχείρισης των συγκεκριμένων αποβλήτων. Σύμφωνα με τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι αγρότες στη Νιγρίτα τα άδεια δοχεία ξεπλένονται τρεις φορές και διαχωρίζονται ανάλογα με το είδος και την κατάστασή τους . Η μέθοδος αυτή του τριπλού ξεπλύματος καθιστά τις κενές συσκευασίες των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων μη επικίνδυνες.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, όπως τονίζουν και οι υπεύθυνοι του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, οι παραγωγοί συμμετέχουν στη διαδικασία με μεγάλη προθυμία έχοντας κατανοήσει οι ίδιοι την αναγκαιότητα υιοθέτησης ορθών πρακτικών διαχείρισης των γεωργικών αποβλήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος