Οι ψαράδες της Αμοργού καθαρίζουν τις θάλασσες και τις ακτές της

Array

Η μαγευτική Αμοργός πρωτοπορεί στην φροντίδα του περιβάλλοντος με το Amorgorama ένα πρόγραμμα για την προστασία των θαλασσών. Πρωταγωνιστές του είναι οι επαγγελματίες ψαράδες του νησιού οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία βλέποντας την ψαριά τους να γίνεται όλο και πιο φτωχή.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ο3 ο πρόεδρος του συλλόγου αλιέων της Αμοργού Μιχάλης Κρόσμαν, από το 2010 που άρχισε να μειώνεται η ψαριά οι αλιείς μπήκαν στο πρόγραμμα Amorgorama και κινητοποιήθηκαν για να καθαρίσουν την ακτογραμμή των 126 χιλιομέτρων του κυκλαδίτικου νησιού αλλά και τη θάλασσα που το περιβάλλει.

Σήμερα, τουλάχιστον οι μισοί επαγγελματίες αλιείς του νησιού συμμετέχουν στη δράση (κάποιοι από αυτούς που απέχουν δεν διαθέτουν όσο μεγάλα σκάφη απαιτεί η απορρύπανση) και δίπλα τους βρίσκονται όλο και περισσότεροι κάτοικοι του νησιού όλων των ηλικιών.

Ο κ. Κρόσμαν επισήμανε ότι οι ψαράδες έχουν αντιληφθεί ότι καθαρές ακτές και θάλασσες σημαίνουν υγιές περιβάλλον και άρα περισσότερα ψάρια σε τόσο μεγάλο βαθμό που συνειδητά διαθέτουν κάποιες από τις ημέρες που θα έβγαιναν για ψάρεμα στις δράσεις καθαρισμού. Για να δώσει ένα δείγμα της σημασίας της πρωτοβουλίας των συναδέλφων του ο κ. Κρόσμαν είπε ότι στις τελευταίες έξι δράσεις τους στην Αμοργό συνέλεξαν 3,5 τόνους πλαστικών. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν αρωγό τη δημοτική αρχή η οποία στηρίζει και συμπαραστέκεται στη δράση τους.

Μάλιστα ένα από τα «αντίδωρα» που έχουν εξασφαλίσει οι ευαισθητοποιημένοι ψαράδες είναι μία μικρή επιδότηση για την αλλαγή των διχτυών τους έτσι ώστε να προμηθευτούν δίχτυα με μεγαλύτερο μάτι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος