Επιστήμονες ταξιδεύουν στο άβατο της Γροιλανδίας που λιώνει

Με τα τραχιά κόκκινα βουνά να υψώνονται σε κάθε πλευρά, ένα ιστιοφόρο που μεταφέρει επιστήμονες ελίσσεται επιδέξια ανάμεσα στα παγόβουνα που ξεχειλίζουν στο κόλπο Scoresby της Γροιλανδίας, καθώς σπεύδουν να καταγράψουν αυτή την υποβαθμισμένη περιοχή στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.

Μετά τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ στο καταυλισμό Summit Camp στην κορυφή του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, τα μέλη της αποστολής που πλέουν στην ανατολική ακτή της χώρας έχουν πλήρη επίγνωση του κατεπείγοντος.

«Ο κίνδυνος που έχουμε εδώ είναι η εξαφάνιση ολόκληρου του οικοσυστήματος», λέει στο AFP ο Ερίκ Μαρεσάλ, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), πάνω στο ιστιοφόρο Kamak.

Εκτός από τα παγόβουνα, που σε ορισμένες περιοχές καλύπτουν πάνω από το μισό κόλπο, οι επιστήμονες χρειάζονται επίσης ένοπλη συνοδεία για να προστατευτούν από τις πολικές αρκούδες.

Για τους ερευνητές, όμως, η αντιμετώπιση του σκληρού περιβάλλοντος είναι ένα ρίσκο που αξίζει να αναλάβουν για τη σπάνια πρόσβαση σε ένα από τα πιο απομονωμένα οικοσυστήματα του κόσμου.

«Βλέπουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εισέρχεται πραγματικά σε μια ισχυρή φάση εδώ. Πρέπει λοιπόν να το καταγράψουμε αυτό», λέει ο αρχηγός της αποστολής Βενσάν Χιλέρ.

Η αποστολή, που διοργανώθηκε από την εθελοντική γαλλική πρωτοβουλία Greenlandia, έχει ως στόχο να κατανοήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο κόλπο Scoresby και τους κατοίκους του.

Παγωμένο στον πάγο για έντεκα μήνες το χρόνο, το μεγαλύτερο σύστημα στρωμάτων των κόλπων του πλανήτη, το οποίο παραμένει εξαιρετικά υποβαθμισμένο, αποτελεί πρόκληση για τους ελιγμούς ακόμη και για ένα έμπειρο πλήρωμα.

«Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτού που βλέπουμε στους χάρτες και της πραγματικότητας, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά», λέει ο καπετάνιος της Kamak Ντέιβιντ Ντελάμπλ.

Το ζεστό φως του ήλιου σμιλεύει μονοπάτια από το χιόνι που λιώνει στις πλευρές των παγόβουνων, ενώ ο βροντώδης ήχος των παγετώνων που κατρακυλούν γύρω από το κόλπο γεμίζει τον αέρα.

Ορισμένα παγόβουνα είναι σμιλευμένοι μονόλιθοι από μπλε πάγο που υψώνονται πάνω από τη θάλασσα ψηλότερα από το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι, άλλα είναι ομαλά αναχώματα με καταρρακτώδη στρώματα λευκού χιονιού.

Ο κίνδυνος να συνθλιβεί το σκάφος ανάμεσα στους όγκους πάγου-μαμούθ είναι αισθητός και ο ήχος των παγωμένων γιγάντων που χτυπούν στο κύτος του πλοίου εξασφαλίζει έναν ανήσυχο ύπνο.

Ο μόνος ανθρώπινος οικισμός σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων είναι η γροιλανδική πόλη Ittoqqortoormiit κοντά στις εκβολές του κόλπου, με 300 περίπου κατοίκους.

Οι επιστήμονες εργάζονται ενάντια στον χρόνο, γνωρίζοντας καλά ότι ο κόλπος θα παγώσει ξανά στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Η μελλοντική επιστημονική γενιά θα παρατηρήσει ένα μαζικό λιώσιμο στη Γροιλανδία», λέει ο Χιλέρ.

Για την ομάδα, η κάλυψη του γνωσιακού κενού στην έρευνα αυτής της απομακρυσμένης περιοχής προτού αλλάξει, είναι απαραίτητη για την καθοδήγηση της πολιτικής στο μέλλον.

«Θα τους δώσουμε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα δειγμάτων», λέει ο Χιλέρ.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος