Ένθετο Περιβάλλον: Τεχνητές φωλιές για τους εκτοπισμένους μαυρόγυπες στη Δαδιά – Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις του 2024

Ρεκόρ αρνητικών θερμοκρασιών στην ΒΔ Ευρώπη μετά την παρατεταμένη καλοκαιρία των προηγούμενων μηνών. Τεχνητά δέντρα και φωλιές για τους μαυρόγυπεςπου έμειναν άστεγοι στη Δαδιά λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών τοποθέτησε ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις ανοίγουν την περιβαλλοντική ατζέντα του 2024. Ποιές είναι οι μεγάλες προκλήσεις και οι προτεραιότητές τους. Δείτε στο «Ένθετο Περιβάλλον» του EΡΤΝΕWS:

To 2023 ήταν τελικά το θερμότερο έτος όλων των εποχών, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Η Βορειοδυτική Ευρώπη γονάτισε από την επέλαση της καταιγίδας ΧΕΝΚ. Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία βίωσαν σοβαρές πλημμύρες με τις τοπικές αρχές να αποστέλλουν χιλιάδες μηνύματα προειδοποίησης για την προστασία του πληθυσμού, την ώρα που παρέλυσαν συγκοινωνίες και κατέρρευσε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Σκανδιναβία βαριές χιονοπτώσεις και αρνητικό ρεκόρ θερμοκρασίας -43 βαθμούς Κελσίου σε χωριό της Σουηδίας κοντά στον Αρκτικό κύκλο.

Ανοίγουν και οι ζωτικές ενδείξεις του πλανήτη που αποτυπώνουν σε αριθμούς την κλιματική κρίση και τα φουγάρα εκτοξεύουν σε πραγματικό χρόνο αέρια θερμοκηπίου που προκαλούν υπερθέρμανση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που επεξεργάστηκε το GREEN TANK έχουμε στην Ελλάδα σημαντική υποχώρηση των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής

Το 11μηνο από Ιανουάριο έως και Νοέμβριο 2023 ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα μείωσε κατά 66.7% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκπέμποντας 13.4 εκατ. τόνους CO2, σε σχέση με 10 χρόνια πριν, το 2013 που ήταν 40 εκατ. τόνοι CO2.

Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται ξεκάθαρα στην υποχώρηση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα της χώρας και στη δυναμική είσοδο ΑΠΕ ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς αφού μέχρι το 2030 οι εκπομπές αερίων θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω στους 3.5 εκ τόνους, στο 1/34 των σημερινών εκπομπών.

Η ενεργειακή μετάβαση είναι σε εξέλιξη την τελευταία δεκαετία όπως προκύπτει και από το γράφημα. Το 2013 το μερίδιο των ΑΠΕ κυρίως από μεγάλα υδροηλεκτρικά ήταν 27,9% και τα ορυκτά καύσιμα-λιγνίτης κυρίως ήταν στο 72,1%.

Το 2023 έχουμε υποχώρηση των ορυκτών καυσίμων στο 43%και αύξηση μεριδίου ΑΠΕ στο 57%. Ο στόχος για το 2030 είναι 82% ΑΠΕ και 18% ορυκτά στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Ένθετο Περιβάλλον: Τεχνητές φωλιές για τους εκτοπισμένους μαυρόγυπες στη Δαδιά – Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις του 2024

Ενέργειες για τη σπάνια βιοποικιλότητα στη Δαδιά


Το δάσος κάηκε το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να σωθεί η σπάνια βιοποικιλότητα του και το εμβληματικό είδος της Δαδιάς ο μαυρόγυπας με 14 τεχνητές φωλιές που τοποθετήθηκαν και μοιάζουν με τα ψηλά δέντρα που φώλιαζαν τα αρπακτικά οι βιολόγοι του ΟΦΥΠΕΚΑ αισιοδοξούν ότι θα κρατήσουν τους άστεγους γύπες στην πατρίδα τους.

Το 2023 το θερμότερο και επίσημα έτος όλων των εποχών έφερε απανωτά πρωτοφανή ακραία και καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα. Ο απολογισμός δραματικός για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα και ανέδειξε τα κενά που υπάρχουν στην κλιματική θωράκιση της χώρας. Τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν τη δική τους αποτίμηση και προτάσσουν τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες για το 2024.

Επιμέλεια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος