ertnews.gr

Ωριωνίδες: Βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου

22/07 20:31
Ωριωνίδες: Βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου

epa03821652 A shooting star of the Perseids meteor shower burns up in the atmosphere in this photo taken near Salgotarjan, some 100km northeast of Budapest, Hungary, late 11 August 2013. The Perseid meteor shower occurs every year in August when the Earth passes through debris and dust of the Swift-Tuttle comet. EPA/PETER KOMKA HUNGARY OUT

Κορυφώνεται το βράδυ της Τετάρτης και τα χαράματα της Πέμπτης , 21 και 22 Οκτωβρίου, στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα, η βροχή από τα «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, τις Ωριωνίδες.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, με το βλέμμα στραμμένο προς την Ανατολή, το φαινόμενο θα είναι καλύτερα ορατό για όσους ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, εάν και εφόσον βέβαια ο ουρανός είναι καθαρός.

Οι Ωριωνίδες, πήραν το όνομά τους επειδή πιθανόν προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Δημιουργούνται από την “ουρά” που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.

Τα «πεφταστέρια» των Ωριωνίδων είναι από τα πιο γρήγορα, καθώς συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό.

Στις 26 Οκτωβρίου θα υπάρξει στα χαράματα μια σύζευξη Αφροδίτης και Δία (θα πλησιάσουν μεταξύ τους σε απόσταση μόλις μίας μοίρας), ενώ στις 28 Οκτωβρίου στη σύζευξη θα προστεθεί και ο ‘Αρης σε σχηματισμό τριγώνου, στην κατεύθυνση της ανατολής λίγο πριν βγει ο Ήλιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version