ertnews.gr

Ιστορική κάθετη προσγείωση του πυραύλου Falcon-9 (vid)

22/12 19:19
Ιστορική κάθετη προσγείωση του πυραύλου Falcon-9 (vid)

AppleMark

Ιστορία έγραψε η ιδιωτική αμερικανική εταιρεία SpaceX μετά την πρώτη επιτυχημένη κάθετη προσγείωση πυραύλου που, αφού εστάλη σε τροχιά, επέστρεψε άθικτος στη Γη.

Ιστορική κάθετη προσγείωση του πυραύλου Falcon-9 (vid)Ο πύραυλος Falcon-9 απογειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα και μετά από δέκα λεπτά, προσγειώθηκε 10 χιλιόμετρα περίπου μακριά  από την πλατφόρμα απογείωσης.

O Falcon-9 δεν είναι ο πρώτος πύραυλος που προσγειώνεται κάθετα. Η πρωτιά ανήκει στον, πολύ μικρότερου μεγέθους, πύραυλο New Shepard στο Τέξας, τον προηγούμενο μήνα.

Παρ’όλα αυτά, ο Falcon-9 πέταξε σε διπλάσιο ύψος και αφού έθεσε 11 δορυφόρους σε τροχιά, ο ύψους 23 ορόφων προωθητικός πύραυλος, “έκανε στροφή” κι επέστρεψε άθικτος σε κατακόρυφη θέση, έτοιμος να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποστολές.

Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της SpaceX να στείλει πύραυλο στο διάστημα και να τον προσγειώσει επιτυχώς στη Γη. Η εταιρεία είχε προσπαθήσει να στείλει τον Ιούνιο ένα φορτίο στον Διεθνή Αεροδιαστημικό Σταθμό ISS, αλλά το μη επανδρωμένο Falcon-9 εξερράγη στον αέρα μετά την εκτόξευσή του, με τα συντρίμμια του να πέφτουν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η κάθετη προσγείωση του Falcon-9 αποτελεί ορόσημο στις διαστημικές επιχειρήσεις καθώς αν γίνει εφικτή η άθικτη επιστροφή των πυραύλων στη Γη, αναμένεται να μειωθεί δραματικά το κόστος αντίστοιχων επιχειρήσεων.

“Welcome back, baby” («Καλώς ήρθες, μωρό»), έγραψε στο Twitter μετά την επιτυχή προσγείωση του Falcon-9, ο Ίλον Μασκ, διευθυντής της Space Exploration Technologies (SpaceX), που εδρεύει στην Καλιφόρνια.

Πηγή: www.bbc.com, www.theguardian.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.spacex.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version