ertnews.gr

ΗΠΑ: Ένα πρόσθετο υλικό μειώνει την εκρηκτικότητα των καυσίμων

22/07 20:31
ΗΠΑ: Ένα πρόσθετο υλικό μειώνει την εκρηκτικότητα των καυσίμων

epa04857642 A fuel pump attendant fills a car while holding cash at apterol station in Dubai, United Arab Emirates, 23 July 2015. The Emirati Ministry of Energy announced 22 July 2015 that fuel prices would be deregulated as of 01 August 2015, linking local prices to global levels. THe UAE spends seven billion US dollars annually on fuel subisidies. EPA/ALI HAIDER

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα πρόσθετο υλικό, το οποίο μειώνει την εκρηκτικότητα των καυσίμων (βενζίνης, πετρελαίου, κηροζίνης κ.α.).

Η διαχείριση των ιδιαίτερα εύφλεκτων υδρογονανθράκων μπορεί να γίνει πιο εύκολη, χάρη στην προσθήκη ενός συνθετικού υλικού, μειώνοντας ταυτόχρονα την ένταση της καταστροφής σε περίπτωση ατυχήματος, σύγκρουσης ή τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι ερευνητές του Τμήματος Χημείας και Χημικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) και του Στρατού των ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούλια Κόρνφιλντ, δημιούργησαν ένα υλικό αποτελούμενο από υπερβολικά μακριές αλυσίδες πολυμερούς. Τα πολυμερή είναι μεγάλα μόρια που αποτελούνται από πολλά άτομα και μικρότερα μόρια με την μορφή μιας μακριάς αλυσίδας. Είναι είτε φυσικά, είτε συνθετικά (π.χ. στα πλαστικά).

Όπως επεσήμανε η κα Κόρνφιλντ, όταν συμβαίνει ένα ατύχημα, τότε τα καύσιμα του οχήματος ή του αεροσκάφους τείνουν να διαχέονται και να αιωρούνται στον αέρα με την μορφή ενός λεπτού νέφους από σταγονίδια του καυσίμου, που εύκολα αρπάζει φωτιά. Το νέο πρόσθετο πολυμερές αλλάζει την χημική δομή των υδρογονανθρακων των καυσίμων έτσι ώστε να μειώνεται δραστικά η πιθανότητα έκρηξης.

Σύμφωνα με σχετική δήλωση των επιστημόνων, το νέο πρόσθετο θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε περίπου δύο χρόνια αρχικά για το πετρέλαιο ντίζελ. Για τη βενζίνη, θα συνεχιστούν οι έρευνες, ενώ για τα αεροπορικά καύσιμα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα δοθεί έγκριση για τη χρήση του σε πέντε έως επτά χρόνια. Η διαφορά στην τιμή των καυσίμων, λόγω του πρόσθετου, αναμένεται να είναι μικρή.

Η σχετική δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό στο περιοδικό “Science”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version