ertnews.gr

Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς

11/03 09:30
Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς

epa04829638 Competitors preparing different blends of tea during The Dilmah High Tea Global Challenge '21st Century Afternoon Tea Revolution' at Hotel Jaic Hilton in Colombo, Sri Lanka, 03 July 2015. This global tea challenge, presented by one of the oldest and most prominent Ceylon tea exporters Dilmah, is attended by 21 teams from 14 countries. The organizers aim to 'modernize' Sri Lankan or Ceylon tea consumption through various value additions and keep up with competition from countries like India, Kenya etc. while the economic crisis in Russia and instability in West Asia have affected the markets. Tea exports, the High, Mid and Low Grown varieties account for about 14 per cent of the island’s total exports and about 62 per cent of the total agriculture exports in the country. The tea sector expects to achieve an export target of 2,500 million US dollar by end 2015. EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού καθημερινά μπορεί να προστατεύει την υγεία της καρδιάς, καθώς σχετίζεται με μια μείωση κατά 35% της πιθανότητας εμφράγματος ή άλλου σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έλιοτ Μίλερ της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 6.000 άνδρες και γυναίκες, που στην αρχή της έρευνας δεν είχαν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Στη διάρκεια 11 ετών, οι επιστήμονες συσχέτισαν τους θανάτους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό με την κατανάλωση ή μη τσαγιού. Επίσης μέτρησαν τις εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες των εθελοντών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τσάι καθημερινά, είχαν κατά το ένα τρίτο περίπου μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους δεν έπιναν τσάι. Όσοι έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια, εμφάνιζαν επίσης μείωση στη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες, άρα μικρότερο κίνδυνο αυτές να εμφανίσουν στένωση, που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε θρόμβωση.

Δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση άνω των τριών φλιτζανιών τσαγιού επιφέρει πρόσθετα οφέλη, καθώς ελάχιστοι ήταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έπιναν τόσο πολύ τσάι. Επίσης, δεν διευκρινίσθηκε σε ποιο βαθμό υπάρχει διαφορά μεταξύ του μαύρου και του πράσινου τσαγιού, καθώς οι συμμετέχοντες έπιναν και από τα δύο, αλλά δεν έγινε διαχωρισμός στην πιθανή προστατευτική δράση τους.

Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το τσάι λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγειακό σύστημα. Πιθανώς, να οφείλεται στα συστατικά που περιέχει, τα φλαβονοειδή. Τέλος, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι είναι μόνο το ίδιο το τσάι που κάνει τα «μαγικά» του, καθώς σε ένα βαθμό όσοι πίνουν τσάι, μπορεί να κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή ζωή, οπότε υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version