ertnews.gr

 Αποτελεσματικά σπερματοζωάρια έφτιαξαν στο εργαστήριο τους οι Κινέζοι  

26/02 11:27
 Αποτελεσματικά σπερματοζωάρια έφτιαξαν στο εργαστήριο τους οι Κινέζοι  

Μετά «το παιδί του σωλήνα», Κινέζοι επιστήμονες   κατάφεραν  να δημιουργήσουν σπερματοζωάρια στο εργαστήριό τους, τα οποία είναι άκρως αποτελεσματικά, αφού έφεραν στη ζωή υγιή ποντικάκια.

Το εντυπωσιακό  αυτό επίτευγμα στο πεδίο της αναπαραγωγικής βιολογίας και της αναγεννητικής ιατρικής, εφόσον επαναληφθεί και σε ανθρώπους, μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε νέες θεραπείες για την υπογονιμότητα, η οποία προκαλείται από αντικαρκινικές θεραπείες, λοιμώξεις ή εκ γενετής προβλήματα.

Οι Κινέζοι ερευνητές ξεκίνησαν με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία -με τη βοήθεια ενός «κοκτέιλ» χημικών ουσιών, ορμονών και ιστού όρχεων- μετέτρεψαν μετά από δύο εβδομάδες σε σπερματοζωάρια, ικανά να γονιμοποιήσουν ωάρια θηλυκού ποντικιού. Τα επί 15 μήνες υγιή ποντικάκια αργότερα γέννησαν, με τη σειρά τους, άλλους επίσης υγιείς απογόνους.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιάο-Γιανκ Ζάο του Τμήματος Αναπτυξιακής Βιολογίας της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Νοτίου Ιατρικού Πανεπιστημίου στη Γκουανκτζού, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας “Cell Stem Cell”.

Η δημιουργία σπερματοζωαρίων στους όρχεις είναι από τις πιο πολύπλοκες βιολογικές διαδικασίες στο σώμα και στα περισσότερα θηλαστικά απαιτεί πάνω από ένα μήνα.

         Τα σπερματοζωάρια αν και αποτελεσματικά  δεν είναι  και «ευθύβολα»  αφού δεν ξέρουν κολύμπι.  Οι Κινέζοι δεν δημιούργησαν τα ώριμα επιμήκη σπερματοζώαρια (με το κεφάλι και την γνώριμη ουρά), αλλά ένα προστάδιό τους, τις στρογγυλές σπερματίδες, που δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Όμως είχαν υποστεί την αναγκαία κυτταρική διαίρεση (μείωση) και είχαν τις κατάλληλες γενετικές πληροφορίες, έτσι ήταν δυνατό να εισαχθούν με επιτυχία στα ωάρια μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Για να φτάσουμε στην δημιουργία ανθρώπινων σπερματοζωαρίων φαίνεται πως έχουμε πολυ δρόμο μπροστά μας  καθώς θα ακολουθήσουν   πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα και πρέπει «να αντιμετωπισθούν οι ηθικές ανησυχίες» και «να αποκλεισθούν προηγουμένως οι πιθανοί κίνδυνοι».

ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version