Έρχονται οι τρισδιάστατα εκτυπωμένες ροδέλες καλαμαριού;

Η δημιουργία απομιμήσεων θαλασσινών φυτικής προέλευσης που είναι θρεπτικά και έχουν την απαιτούμενη υφή και γεύση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης δημιούργησαν τρισδιάστατα εκτυπωμένες ροδέλες καλαμαριού φυτικής προέλευσης, οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και έχουν την ίδια γεύση με τις πραγματικές. Η υπεραλίευση έχει βλάψει και συνεχίζει να βλάπτει τη θαλάσσια οικολογία, για αυτό και τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα θαλασσινά θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα αυτό.

Οι ερευνητές παρουσίασαν την έρευνά τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) που πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 17 Αυγούστου στο Σαν Φρανσίσκο.

«Νομίζω ότι η προσφορά των θαλασσινών θα μειωθεί στο μέλλον», δήλωσε η Poornima Vijayan, η οποία παρουσίασε τη μελέτη στη συνέδριο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από την άποψη των εναλλακτικών πρωτεϊνών, ειδικά εδώ στη Σιγκαπούρη, όπου εισάγεται πάνω από το 90% των ψαριών», τόνισε.

Υπάρχουν κάποιες απομιμήσεις θαλασσινών, όπως η καβουρόψυχα, αλλά παρασκευάζονται από κιμά και αναδιαμορφωμένα λευκά ψάρια. Η δημιουργία απομιμήσεων θαλασσινών φυτικής προέλευσης που είναι θρεπτικά και έχουν την απαιτούμενη υφή και γεύση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

«Υπάρχουν απομιμήσεις θαλασσινών φυτικής προέλευσης, αλλά τα συστατικά τους συνήθως δεν περιλαμβάνουν πρωτεΐνες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dejian Huang. «Θέλαμε να φτιάξουμε προϊόντα με βάση την πρωτεΐνη που να είναι διατροφικά ισοδύναμα ή καλύτερα από τα πραγματικά θαλασσινά και να αντιμετωπίζουν τη βιωσιμότητα των τροφίμων», εξήγησε.

Έτσι, οι ερευνητές συνδύασαν δύο βιώσιμες, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες φυτικές πηγές: τα μικροφύκη και τα φασόλια mung. Τα μικροφύκη ήταν μια προφανής επιλογή λόγω της γεύσης τους, ενώ τα φασόλια mung είναι ένα ανεκμετάλλευτο απόβλητο προϊόν από την παρασκευή αμυλούχων ζυμαρικών, ένα δημοφιλές συστατικό στην ασιατική κουζίνα. Οι πρωτεΐνες των μικροφυκών και των φασολιών mung εξήχθησαν και συνδυάστηκαν με φυτικά έλαια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ώστε το εκτυπωμένο καλαμάρι να είναι διατροφικά συγκρίσιμο με το πραγματικό.

«Ο στόχος είναι να έχει την ίδια υφή και ελαστικές ιδιότητες με τις ροδέλες καλαμαριού του εμπορίου», εξήγησε η Vijayan.

Οι ερευνητές θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι ο συνδυασμός μικροφυκών και φασολιών mung δεν θα προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές γνωστές περιπτώσεις αλλεργιών στις πρωτεΐνες μικροφυκών ή φασολιών mung», δήλωσε ο Huang. «Αλλά δεν ξέρουμε ακόμα, επειδή είναι ακόμα ένας νέος συνδυασμός», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, πάντως, οι ερευνητές είναι ικανοποιημένοι με το προϊόν που δημιούργησαν.

ΠΗΓΗ: New Atlas

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος