Ερευνητές του ΜΙΤ μετατρέπουν τη δομή του Covid-19 σε μουσικές νότες

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) μετέτρεψαν τη δομή του Covid-19 σε μουσικές νότες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, πιστεύουν πως οι επιστήμονες θα μπορέσουν να εντοπίσουν λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές με το μικροσκόπιο.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια μουσική αναπαράσταση της αλληλουχίας αμινοξέων και της δομής της πρωτεΐνης ακίδων του παθογόνου του Covid-19, εξηγεί ο επικεφαλής του πρότζεκτ και Μηχανικός Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών στο ΜΙΤ, Markus Buehler στην ιστοσελίδα του MIT News.

«Θα χρειαζόμασταν ένα μικροσκόπιο υψηλής ισχύος για να δούμε κάποιες λεπτομέρειες αλλά και πάλι δεν θα μπορούσαμε να τις δούμε όλες μαζί. Ο ήχος είναι ένας ωραίος τρόπος για να φτάσουμε στις πληροφορίες που αποθηκεύονται σε μια πρωτεΐνη», δήλωσε ο καθηγητής.

Ο ιός, για να διεισδύσει και και να μολύνει ένα κύτταρο χρησιμοποιεί μια «ακίδα», μια πρωτεΐνη δηλαδή η οποία δεσμεύεται στην επιφάνεια του κυττάρου του ξενιστή και γαντζώνεται πάνω του προκαλώντας τη λοίμωξη. Αυτές οι ακίδες κάνουν την επιφάνεια του ιού να μοιάζει με κορώνα και σχηματίζονται από μπλοκ πρωτεϊνών που ονομάζονται αμινοξέα. Οι ερευνητές του μετέτρεψαν αυτές τις δομές σε ήχους δίνοντας σε κάθε αμινοξύ μια νότα μουσικής κλίμακας.

Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μετέτρεψε τα δεδομένα σε μουσικό κομμάτι που απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένες οι πρωτεΐνες. Οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μελωδία αυτή για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο ο Covid-19 ιός προσβάλλει το ανθρώπινο σώμα. Στο μέλλον, αυτή η σύνθετη μέθοδος θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να σχεδιάσουν φάρμακα για την θεραπεία του ιού. «Θα μπορούσαμε να ψάξουμε για μια νέα πρωτεΐνη που να ταιριάζει με τη μελωδία και τον ρυθμό ενός αντισώματος ικανό να γαντζωθεί στην ακίδα της πρωτεΐνης, εμποδίζοντάς την να μολύνει”, δήλωσε ο καθηγητής Buehler.

ΠΗΓΗ: TheNextWeb

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος